Logowanie Rejestracja

Krótka historia kawy w Polsce

kawa w Polsce

 

 

 

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, kiedy i w jaki sposób kawa trafiła do Polski? Napój, bez którego trudno wyobrazić sobie udany poranek czy spotkanie z przyjaciółmi, przywędrował do naszego kraju kilka wieków temu i zagościł w nim – podobnie jak w innych rejonach świata – na stałe. Jak dokładnie wygląda historia kawy w Polsce?

 

Skąd i kiedy kawa dotarła do Polski?

Wszystko zaczęło się pod koniec XVII w. – wtedy też napój pierwszy raz pojawił się w Polsce, gdzie dotarł z Mołdawii znajdującej się ówcześnie pod panowaniem tureckim. Jego smakoszami byli z początku nieliczni, z Janem III Sobieskim na czele – w powszechnej opinii panowało natomiast przekonanie, że kawa jest niedobra lub nawet szkodliwa.

Z początku picie kawy było domeną elitarnych gron, ale nie trzeba było długo czekać, aż sytuacja się zmieni. Popularność napoju wzrosła na przełomie wieków, a w XVIII w. był on powszechnie dostępny. Wtedy powstała także pierwsza kawiarnia, tzw. kafehauz – założono ją w Gdańsku, gdzie dzięki obecności portu sprowadzanie ziaren stało się łatwiejsze. Z czasem historia kawy nabrała tempa. Pojawiały się koleje lokale, gdzie można było kupić i wypić kawę, a w roku 1844 w samej tylko Warszawie było ich już 180.

 

Kawa w Polsce dziś

Ziarna kawy, które dziś dostępne są w formie wypalonej, pojawiły się w sprzedaży dopiero u schyłku XIX w. Wtedy też właściciel handlującej kawą firmy Pluton wprowadził do oferty kawę paloną. Czasy II wojny światowej oraz PRL-u to natomiast okres deficytu napoju w sklepach i kawiarniach – dlatego jego miłośnicy zmuszeni byli powrócić do samodzielnego wytwarzania naparu dawnymi sposobami. W tym celu korzystano głównie z żołędzi. Po 1964 roku import kawy przewyższył ten notowany przed wojną, a po wprowadzeniu gospodarki wolnorynkowej kawa w Polsce znów stała się ogólnodostępna.

O ile na samym początku kawa sprowadzana była z Turcji i pita bez żadnych dodatków, o tyle dziś można bez trudu zaopatrzyć się w ziarna z różnych regionów świata, a zaparzony z nich napój przyrządzać na wiele sposobów. Wszystko to sprawia, że każdy znajdzie kawę o idealnym smaku i aromacie.

historia kawy w Polsce
preloader