Co to jest nuta smakowa?


Podobnie jak wino lub piwo, kawa może mieć wiele różnych naturalnych smaków, które są zależnie od miejsca i czasu uprawy, sposobu  przetwarzania, palenia czy wreszcie odmiany kawowca. Palona kawa arabica jest jednym z najbardziej złożonych chemicznie napojów na świecie. Zawiera tysiące unikalnych składników, dających wiele różnych smaków. Kawa z nutą cytryny posiada między innymi te same związki, które znajdują się w owocu cytryny. Nie znaczy to wcale, że wspomniana nuta jest jedynym smakiem występującym w kawie. Prawdopodobnie nie byłoby dla nas miłe, gdyby kawa cytrynowa przypominała kwaśny sok. W tym wypadku mówimy o nutach – o składowej ogólnego wrażenia smakowego.

Dominującym aromatem w filiżance może być np. czekolada, ale gdzieś na końcu języka pozostaje ślad cytryny. To właśnie jest nuta smakowa.

Wyciskanie cytryny z kawy


Prawdopodobnie najważniejszym procesem decydującym o ostatecznych walorach kawy jest jej wypalanie. Kawa z nutą cytryny powstaje przeważnie w skutek obróbki termicznej – na etapie zwanym średnio-ciemnym a także ciemnym. O sukcesie można powiedzieć, gdy palenie przerwie się w momencie, w którym cukry zostały skarmelizowane, ale kwasy organiczne jeszcze nie do końca uległy rozłożeniu. Dzięki temu powstaje wspaniała kawa cytrynowa o smaku orzechowym lub czekoladowym z nutą cytryny.

Nasze kawy z nutą cytryny


Kawa cytrynowa występuje w naszym sklepie w różnorodnym asortymencie. Oto niektóre z produktów posiadających nutę cytryny:

Brazil Daterra Sunrise – głęboki orzechowy smak, kwasowość cytrynowa, nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu,
Rwanda Kivu Lake z aromatami czekolady, marcepanu i jaśminu,
India Honey Cannoncadoo – średnio palony microlot z nutami herbaty rumiankowej, miodu, pomarańczy, cytryny i orzechów.

Taka rozpiętość geograficzna tych napojów świadczy o tym, że kawa z nutą cytryny jest możliwa do stworzenia bez względu na rejon, z jakiego pochodzi uprawa. Najważniejszy element stanowi wiedza i duża praktyka, pozwalające roasterowi uzyskać efekt, który zaplanował.


Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny