Za oknem przeszywający mróz i wiatr, a Ty marzysz o filiżance parującej kawy? To idealna okazja, by zaserwować sobie napój inny niż zwykle, doprawiony aromatycznym cynamonem lub imbirem. Kawa korzenna właśnie zimą smakuje najlepiej!
Aromatyczna kawa rozgrzewająca
O tym, że gorąca kawa rozgrzewa, nie trzeba nikogo przekonywać. Można jednak skutecznie wzmocnić jej działanie, dodając do niej odpowiednie przyprawy – najlepiej sprawdza się cynamonom, imbir lub kardamon, które jednocześnie sprawiają, że napój zyskuje także zupełnie inny aromat i smak. Gdy więc pogoda sprzyja wychłodzeniu i infekcjom, warto zaopatrzyć się w zapas ulubionych przypraw korzennych – wszystkie wyżej wymienione skutecznie wspomogą walkę z przeziębieniem. Przyrządzając kawę z dodatkiem przypraw, nie trzeba ograniczać się tylko do jednej z nich. Kawa z cynamonem może z powodzeniem zawierać także szczyptę kardamonu, a kawa imbirowa pachnieć cynamonem.
Domowa kawa rozgrzewająca – przepis
Ilu kawoszy, tyle przepisów na kawę korzenną. W najprostszej wersji do świeżo zmielonych ziaren wystarczy dosypać np. kardamon, a następnie zaparzyć napój. Żeby dodać mu smaku, warto wzbogacić kawę np. o skórkę pomarańczową, goździki czy też zmielone orzechy. Kawa z kardamonem będzie bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowej zmielonej przyprawy wykorzystasz ziarna, które samodzielnie rozetrzesz tuż przed przygotowaniem napoju. Warto też dodać odrobinę chili, które również działa rozgrzewająco.
Dobrze smakuje również kawa z imbirem. Można ją przyrządzić, zalewając świeże zmielone ziarna kawy wrzątkiem, w którym wcześniej gotował się korzeń rośliny. Kawa z imbirem doskonale smakuje również w połączeniu z miodem – do dekoracji można użyć bitej śmietany z kawałkami kandyzowanego korzenia. Równie proste jest przygotowanie kawy cynamonowej – po zaparzeniu wystarczy doprawić ją przyprawą. Cenne właściwości będzie miała także kawa z cynamonem oraz olejem kokosowym. Koniecznie wypróbuj ją w chłodne dni!