Search
Logowanie Rejestracja

Ziarno kawy pod lupą – czy kawa jest zdrowa?

Lista artykułów blogowych
czy kawa jest zdrowa

Picie kawy to codzienny rytuał wielu osób. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak tak naprawdę oddziałuje ona na Twój organizm? Okazuje się, że to, co powszechnie uznawane jest za jedną z uzależniających używek, ma wiele cennych właściwości – dlatego ziarna kawy znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.

Zadajesz sobie pytanie, czy kawa szkodzi? Wszystko, co spożywane w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na organizm i podobnie jest z będącą źródłem kofeiny kawą. Nadmiar tej substancji może prowadzić do groźnych konsekwencji, a także być przyczyną zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia czy niepokoju. Nie jest to jednak powodem, by rezygnować z kawy – bezpieczna dawka kofeiny dla zdrowej osoby nie powinna być wyższa niż 400 mg na dobę, co zwykle jest równoznaczne z możliwością bezpiecznego wypicia kilku filiżanek aromatycznego napoju dzienne.

Kawa a zdrowie

Jak się okazuje, spożywanie kawy przynosi organizmowi wiele korzyści. Wynikają one właśnie z zawartości wspomnianej wyżej kofeiny należącej do grupy substancji psychoaktywnych. Skutecznie poprawia ona koncentrację i zdolność zapamiętywania, minimalizuje senność oraz uczucie zmęczenia. Ponieważ pobudza wydzielanie serotoniny, hormonu szczęścia, pozytywnie wpływa też na nastrój.

Na tym nie kończy się dobroczynny wpływ kawy na organizm. Kofeina przyspiesza metabolizm, wspomagając tym samym odchudzanie, a nawet może ograniczać ryzyko rozwoju Choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Przyjmuje się, że 2 filiżanki kawy dzienne obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci na skutek rozmaitych chorób. Napój ogranicza też prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz nowotworów, a jako źródło antyoksydantów zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

 

 

Zdrowa kawa, czyli jaka?

Pozostaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, czy każda kawa ma te same właściwości? Otóż nie. Aby dowiedzieć się, jaka kawa jest najzdrowsza, przyjrzyjmy się różnym jej rodzajom. Popularna i szybka w przygotowaniu kawa rozpuszczalna dla prawdziwego smakosza będzie tylko napojem o smaku kawy – ilość kofeiny jest w niej ograniczona, a co więcej, może zawierać szkodliwą dla zdrowia substancję, tzw. ochratoksynę A, cukier czy słodziki. Kawa parzona z fusami na dnie filiżanki jest zdrowsza, ale pojawiająca się w niej zawiesina może działać drażniąco m.in. na żołądek – szczególnie szkodliwa będzie pita na czczo. Okazuje się, że najlepsza dla zdrowia jest świeżo zmielona kawa z ekspresu, która nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków. Ponadto jest niskokaloryczna i niezwykle aromatyczna.

kawa a zdrowie

Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

5
Dodaj komentarz

najnowszy najstarszy
Kawa z miodem – zdrowy zamiennik kawy z cukrem? - Gorilla Coffee

[…] Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika cukru, miód może być świetnym rozwiązaniem. Ale uwaga – aby dodany do ciepłego napoju zachował swoje właściwości, należy stosować go w odpowiedni sposób. Trzeba pamiętać, że w miód pod wpływem wysokiej temperatur traci swoje cenne walory; najlepiej więc dodać go do napoju, gdy ten nieco ostygnie. Wystarczy już nawet 0,5 łyżeczki, by kawa nabrała charakterystycznego, miodowego aromatu i przyjemnego smaku. Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru, dlatego można używać go mniej – pozwala to także ograniczyć ilość spożywanych kalorii, jakich dostarczy przyrządzona w ten sposób zdrowa kawa. […]

Korzenna kawa rozgrzewająca idealna na mroźny dzień - Gorilla Coffee

[…] zaopatrzyć się w zapas ulubionych przypraw korzennych – wszystkie wyżej wymienione skutecznie wspomogą walkę z przeziębieniem. Przyrządzając kawę z dodatkiem przypraw, nie trzeba ograniczać się tylko do jednej z nich. […]

Krótka historia kawy w Polsce . Skąd pochodzi kawa? - Gorilla Coffee

[…] początku picie kawy było domeną elitarnych gron, ale nie trzeba było długo czekać, aż sytuacja się zmieni. […]

Czy wiesz, jak wypalona jest Twoja kawa? Stpopień wypalenia kawy - infografika. - Gorilla Coffee

[…] brązowych, wypalonych ziaren. To właśnie proces wypalania powoduje, że niezachęcające, surowe ziarna nabierają charakteru, a ilość zawartych w nich związków aromatyczno-smakowych zwiększa się […]

Co jest zdrowsze – kawa czy herbata? - Gorilla Coffee

[…] działaniu kawy pisaliśmy już w artykułach 5 najważniejszych właściwości kawy oraz Ziarno kawy pod lupą – czy kawa jest zdrowa?. Przypomnijmy więc tylko to, co najważniejsze – napój ten redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy […]

shares