kawa rwanda gorilla cofee

Trudna historia Rwandy

Dzieje afrykańskiego państwa to burzliwe losy mieszkańców, z których zdecydowana część należy do grupy etnicznej Hutu (ponad 82%) i Tutsi (prawie 10%). Ten niewielki kraj o powierzchni 26,4 tys. km2 ze stolicą w Kigali nie posiada dostępu do morza, ale ma dobrze rozwiniętą sieć rzeczną. Zniszczenia po wieloletniej wojnie domowej połączone z masową emigracją spowodowały, że Rwanda nie potrafiła uporać się z kryzysem humanitarnym oraz ekonomicznym. Z pomocą międzynarodową (m.in. ONZ, Międzynarodowej Organizacji Pracy, Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju) gospodarka zaczęła się odbudowywać.

System rynkowy kraju opiera się na rolnictwie — uprawia się banany, bataty, maniok, sorgo, ziemniaki, a także kawę i herbatę. Dzięki specyficznym warunkom klimatycznym, a także żyznym glebie powulkanicznej kawa z Rwandy uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Miejscowi nazywają ją „czarnym złotem” oraz cennym dobrem narodowym. Rocznie w Rwandzie produkuje się około 130 tysięcy worków z ziarnami kawy.

Kawa z Rwandy — różnorodność smaków

Ze względu na zróżnicowane warunki uprawy kawa rwandyjska ma wiele, odmiennych smaków. Zachodnia część to tereny wyżynne (2500-3000 m n.p.m.) opadające w kierunku wschodnim, natomiast nad północnym zachodem państwa na wysokości 4507 m n.p.m. góruje wulkan Kirisimbi. Panujący klimat klasyfikuje się jako podrównikowy wilgotny w odmianie górskiej. Kawa z Rwandy zbierana jest ręcznie (w marcu i kwietniu), a obrabiana metodą na mokro, moczona w wodzie oraz pozostawiona do wyschnięcia na okres ok. 3 tygodni. Z uwagi na brak środków finansowych nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu rwandyjska Arabica ze szlachetnej odmiany Bourbon to najwyższej jakości ziarna kawowca.

Kawę z Rwandy cechuje idealny balans pomiędzy kwasowością a typową goryczką. Jest wyrazista w smaku, w którym wyczuć można nutkę owoców cytrusowych, karmelizowanego brązowego cukru, czekolady i marcepanu (region jeziora Kiviu, położonego na wysokości 1460 m n.p.m.). Korzenne smaki wyczuwalne są z upraw przy jeziorze Muhazi (ok. 1600 m n.p.m.), a w dolinie Kizi (2000-2200 m n.p.m.) dominują posmak cytryny, orzechów oraz gałki muszkatołowej.

Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres