Logowanie Rejestracja

Kawa z miodem – zdrowy zamiennik kawy z cukrem?

kawa słodzona miodem

Cukier, szczególnie ten biały, rafinowany, jest źródłem kalorii, a wśród dietetyków i osób dbających o zdrowe odżywianie ma niezbyt dobrą opinię. Jeśli mimo wszystko nie wyobrażasz sobie codziennej kawy bez łyżeczki cukru, mamy dla Ciebie propozycję: zastąp go naturalnym słodzikiem – miodem.

Kawa z miodem to zdrowy zamiennik napoju dosłodzonego cukrem. Dlaczego? Pozbawiony wszelkich substancji odżywczych cukier ma wysoki indeks glikemiczny, przyczynia się do rozwoju chorób serca, negatywnie wpływa na wątrobę, trzustkę, mózg oraz stan zębów. W odróżnieniu od niego miód bogaty jest w mikroelementy (witaminy i pierwiastki) oraz w enzymy o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy, układ krążenia, przewód pokarmowy, moczowy oraz skórę, ma też właściwości przeciwzapalne, a także wzmacniające. Co ciekawe, znajduje zastosowanie w dziedzinie medycyny niekonwencjonalnej, tzw. apiterapii, wykorzystującej dobroczynny wpływ produktów pszczelich na zdrowie. Kawa z cukrem może więc zostać z powodzeniem zastąpiona kawą z miodem, co nie tylko wpłynie na jej właściwości prozdrowotne, ale też doda walorów smakowych.

 

 

Miód do kawy – jak go stosować?

Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika cukru, miód może być świetnym rozwiązaniem. Ale uwaga – aby dodany do ciepłego napoju zachował swoje właściwości, należy stosować go w odpowiedni sposób. Trzeba pamiętać, że w miód pod wpływem wysokiej temperatur traci swoje cenne walory; najlepiej więc dodać go do napoju, gdy ten nieco ostygnie. Wystarczy już nawet 0,5 łyżeczki, by kawa nabrała charakterystycznego, miodowego aromatu i przyjemnego smaku. Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru, dlatego można używać go mniej – pozwala to także ograniczyć ilość spożywanych kalorii, jakich dostarczy przyrządzona w ten sposób zdrowa kawa.

Przygotowując kawę, miód można rozpuścić np. w mleku lub zastosować podobnie jak syrop. Napój warto doprawić też cynamonem, imbirem lub kardamonem, a nawet odrobiną alkoholu, które wzmocnią smak.

kawa z miodem

preloader