Najmocniejsze kawy na świecie
Wśród amatorów picia kawy można znaleźć osoby preferujące wyważone americano, pobudzające espresso czy delikatne latte. Jednak czasami najlepszym wyborem jest naprawdę mocna kawa, która pozwala szybko odzyskać siły.
Po bezsennej nocy, przed ważnym spotkaniem lub w wyjątkowo pochmurny dzień warto sięgnąć po napar wzmocniony dodatkową dawką kofeiny. W przygotowaniu wyjątkowo mocnej kawy kluczową rolę odgrywa zarówno typ ziaren, jak i sposób zaparzania.
Ziarna z największą zawartością kofeiny:
W kategorii najpopularniejszej kawy na świecie wygrywa Arabika, lecz to Robusta zawiera więcej kofeiny i to właśnie z niej można przygotować najmocniejsze napary.
Robusta nie sprawia problemów w uprawie – to odmiana odporna na choroby, a oprócz tego doskonale rośnie na nisko położonych plantacjach. Ojczyznę tego gatunku stanowi Afryka, ale obecnie jest z powodzeniem uprawiany również w innych częściach globu, np. w Brazylii.
Zawartość kofeiny w kawie:
Robusta wynosi ok. 3%, co jest wartością dwukrotnie wyższą niż w przypadku Arabiki. Duża moc Robusty idzie w parze z gorzkim oraz dość prostym smakiem, który jednak ma swoich fanów. Arabika wyróżnia się bogatymi i jednocześnie delikatnymi nutami, podczas gdy Robusta ma do zaoferowania ostry, ziemisty, a przy tym nieco cierpki bukiet.
Kawa z dużą zawartością kofeiny może być przygotowana wyłącznie z Robusty, lecz najczęściej bariści sięgają po mieszanki, w których tego typu ziarna stanowią jedynie dodatek.Kawa zaparzana tylko z ziaren Robusty jest popularna np. na południu Włoch.
Inne sposoby na zwiększenie kofeiny w kawie: Dobrą metodą zwiększającą zawartość kofeiny – również w kawach przygotowywanych w domu – jest dodanie espresso do naparu bazowego. W roli naparu bazowego może wystąpić np. kawa zaparzona w kawiarce, ekspresie przelewowym, a także kawa mrożona. Napar wzbogacony o jedną porcję espresso nazywa się czerwonym okiem, o dwie – czarnym okiem, o trzy – zielonym okiem.