Kawa w kuchni: sprawdź 6 najlepszych przepisów na pyszne desery kawowe!
Kawa to nie tylko napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia, ale także składnik, który może wzbogacić smak deserów. Nadaje ciastom, lodom, kremom czy deserom w pucharkach charakterystyczny aromat i głębię, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
W naszym artykule przedstawimy osiem najlepszych przepisów na desery kawowe, które zachwycą Ciebie, Twoich domowników i gości. Od klasycznych tiramisu, przez sernik, brownie, kawę z lodami czy pannę cottę – każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowanie kawowych słodkości to świetny sposób na wykorzystanie ulubionego napoju w nowych, zaskakujących formach. Odkryj z nami kawowe inspiracje, które sprawią, że słodkie chwile staną się jeszcze bardziej wyjątkowe!
Dlaczego warto dodawać kawę do deserów?
Smak kawy kojarzy się z aromatycznym napojem, który pijemy z ulubionej filiżanki albo kubka, by się pobudzić lub miło spędzić poranek czy popołudnie. Jednak dzięki wyrazistemu, dobrze komponującemu się ze słodyczą smakowi, kawa stała się chętnie wykorzystywana jest również do przygotowywania różnych deserów.
Co sprawia, że jest idealnym składnikiem do tego rodzaju potraw?
Przede wszystkim jej charakterystyczny, intensywny i bogaty smak, który dodaje deserom głębi oraz złożoności. Nuty goryczy i kwasowości są doskonałą przeciwwagą dla słodyczy, która jest nieodłącznym elementem deserowych kompozycji. Ponadto kawa wzbogaca potrawy o aromat, co potęguje doznania smakowe.
A na koniec – składniki takie jak kawa są również uważane za bardzo wszechstronne. Oznacza to, że niewiele osób nie lubi ich smaku, a także doskonale komponują się praktycznie z każdym typem deseru. W końcu kawa to składnik, który pobudza nas i naszą kreatywność w kuchni!
Jaką kawę do kawowego deseru wybrać?
Do deserów z wykorzystaniem kawy najlepiej sprawdzą się kawy świeżo palone, które nadadzą przygotowywanym słodkościom głęboki i pełny smak. Warto wybierać kawy ziarniste, które można zmielić tuż przed przyrządzaniem deseru – w ten sposób uwalniamy olejki eteryczne, które nadają kawie i deserowi unikalny charakter.
Zdecydowanie odradzamy kawę rozpuszczalną, ponieważ często nie ma ona bogactwa nut smakowych i aromatów, które mogą wzbogacić nasze słodkości. Ponadto jest produktem wysoko przetworzonym, co wpływa negatywnie na jakość deseru. Wybierając kawę ziarnistą, możemy cieszyć się głębszym smakiem oraz intensywniejszym aromatem, które będą doskonałym dodatkiem do słodkości.
A zatem jaką kawę wybrać? Jeśli chcemy przygotować deser z dodatkiem kawy, najlepszym wyborem będzie intensywne espresso, które doskonale skomponuje się z kremami i czekoladą. Z naszej oferty polecić możemy nasze autorskie blendy pod espresso, tj. Espresso No 1, Latte Master czy Gold Jungle. Kawa Espresso No 1 to łagodna kawa, delikatnie owocowa ze zrównoważoną, gęstą cukrową słodyczą i nutami czekolady. Latte Master to z kolei słodka kawa o ciepłym profilu smakowym, która jest idealna do mleka. Wyczuwalne są w niej nuty czekolady i fistaszków. Gold Jungle to natomiast zbalansowana kawa o pełnym body z bardzo niską kwasowością i nutami gorzkiej czekolady oraz karmelu.
W przypadku lekkich deserów, takich jak musy czy lody, warto rozważyć kawy o owocowych nutach, które dostarczą świeżości i oryginalności. Polecamy kawę Cascara Costa Rica Hacienda Sonora, którą wyróżniają intensywne orzeźwiające nuty owocowe (wiśni, śliwki) wzbogacone słodyczą miodu i melona. To kawa słodka i deserowa.
A zatem jakie pyszne desery z kawą możemy przygotować w domu? Oto kilka naszych pewniaków!
Tiramisu – aksamitny deser kawowy z mascarpone
Zaczynamy oczywiście od klasyki włoskiej kuchni, w której mocna kawa espresso łączy się z kremowością serka mascarpone i słodyczą biszkoptów.
Składniki:
- 350 ml zaparzonej mocniejszej kawy
- 20 ml likieru amaretto
- 2 jajka oraz osobno 2 żółtka
- 60-70 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
Poznaj teraz przepis na tiramisu – idealny deser do kawy. Na początek należy zaparzyć mocne espresso, które będzie bazą dla naszego kawowego deseru, i dodaj likier. W międzyczasie należy sparzyć jajka. Po ostudzeniu kawy, biszkopty należy nasączyć w przygotowanej kawie, aby nabrały intensywnego smaku. Kluczowym składnikiem jest serek mascarpone, który nadaje kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Oddziel żółtka od białek, a następnie za pomocą miksera wymieszaj serek z cukrem i żółtkami, a następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami, aby masa była lekka i puszysta.
Teraz czas na przekładanie. Na dnie naczynia układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie pokrywamy ją delikatną masą z serka mascarpone. Następnie ponownie trzeba je przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i kremem mascarpone. Proces ten powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z serka mascarpone. Na koniec posypujemy całość kakao, co nadaje deserowi elegancki wygląd i dodatkowy aromat. Tiramisu najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Sernik kawowy na zimno
Orzeźwiający, aksamitny, kremowy, z masą serową na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Może być doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy, szczególnie w ciepłe dni.
Składniki:
Spód:
- 120 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru
- 100 ml mocnego espresso
- 2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
- wiórki czekoladowe
Herbatniki należy zmielić w blenderze na drobną mąkę, a następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść dnem łyżki, a następnie wstawić do lodówki na kilka minut.
Następnie do misy miksera włożyć twaróg, śmietankę, cukier i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącym espresso. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, aby wyrównać temperaturę.
Nadal miksując, stopniowo wlewać przygotowane espresso z żelatyną do pozostałej masy sernikowej, a następnie całość przelać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i odstawić do lodówki, aby stężała.
Wierzch można udekorować czekoladowymi wiórkami.
Affogato – pyszny deser w pucharku
Gdy temperatura słupka rtęci sięga 30-stej kreski, włoskie affogato, czyli kawa z lodami, będzie idealnym rozwiązaniem!
Składniki:
- Podwójne espresso
- Gałka lodów
- Likier kawowy Kahlua
- 1 łyżka pokrojonych orzechów laskowych
- Opcjonalnie: bita śmietana
Umieść gałkę lodów w szklance i delikatnie wlej podwójne espresso. Nie mieszaj. Polej likierem. Wierzch posyp orzechami, opcjonalnie możesz udekorować także bitą śmietaną. Smacznego!
Dalgona Coffee z espresso – koreańska kawa i deser w jednym
Dalgona Coffee to jeden z ostatnich kawowych trendów, który zdobył serca miłośników kawy na całym świecie. Kluczowym elementem tego wywodzącego się z Korei Południowej szybkiego deseru jest spieniona masa kawowa, która tworzy piękną, kremową warstwę na wierzchu mleka. Dalgona Coffee to połączenie kawy i pysznego deseru kawowego. My polecamy wersję na bazie dobrej jakości espresso.
Składniki:
- 30 ml espresso
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- kilka kostek lodu
- kakao do posypania
Zaparz espresso, a następnie odstaw napar do schłodzenia. Gdy ostygnie, wymieszaj kawę z cukrem i ubijaj mikserem aż powstanie aksamitny kawowy krem. Następnie do szklanki wsyp kostki lodu, wlej mleko a na wierzch wyłóż kawowy krem. Wierzch możesz posypać kakao.
Kawowe brownie – czekoladowe ciasto z mocą
Kawowe brownie to ciasto czekoladowe, które łączy w sobie intensywny smak czekolady oraz aromatyczną nutę kawy. Świeżo zmielona kawa podkreśla walory gorzkiej czekolady, a kofeina dodaje pobudzającej mocy. Idealne dla miłośników obu tych przysmaków brownie rozpływa się w ustach – jest wilgotne, gęste i pełne głębokiego smaku i aromatu kawy. To idealne ciasto dla każdego miłośnika kawy i czekolady. Można podawać je na ciepło, z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Kawowe brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 160 g cukru trzcinowego
- 70 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki świeżo zmielonej kawy do espresso.
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, czekoladę i masło trzeba umieścić w misce nad garnkiem z wrzącą wodą – składniki rozpuszczą się pod wpływem ciepła z pary. Masę studzimy.
Następnie do miski miksera dodajemy jajka wraz z cukrem trzcinowym i ubijamy. Miksując masę na wolnych obrotach, powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną ze zmieloną kawą.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut.
Aby zrobić polewę, rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i wykładamy polewę na ciasto.
Kawowa panna cotta
Deser panna cotta to specjał, który cieszy się dużą popularnością wśród entuzjastów kawy. To włoski specjał, którego nazwa dosłownie oznacza „ugotowana śmietanka”. Jest delikatny i kremowy, ponieważ powstaje z połączenia śmietany, mleka, żelatyny oraz cukru. Poniżej nasz przepis na pannę cottę – pyszny kawowy deser, który zdobywa serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie dzięki swojej prostocie, elegancji i znakomitemu smakowi.
Składniki:
- 2 szklanki śmietany 36%
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 30 ml espresso
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: polewa czekoladowa lub tarta czekolada do dekoracji
W małej miseczce rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody. Odstaw na kilka minut, aby żelatyna napęczniała.
W garnku połącz śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, unikając wrzenia. Dodaj espresso oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Następnie dodaj napęczniałą żelatynę do mieszanki śmietankowej i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przelej masę do kokilek na panna cottę. Wstaw foremki do lodówki na minimum 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby panna cotta stężała. Przed podaniem ostrożnie wyjmij panna cottę z foremek na talerze deserowe. Jeśli chcesz, możesz udekorować każdą porcję polewą czekoladową lub posypać pokruszoną czekoladą.
Zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj pyszny deser do kawy w swojej kuchni!
Znasz już sprawdzone przepisy na kawowe desery i wypieki, w których intensywny aromat kawy nadaje wyjątkowego smaku i głębi. Koniecznie sprawdź teraz naszą ofertę świeżo palonych kaw do espresso, które doskonale nadają się do tworzenia pysznych deserów.
Nasze kawy pochodzą z najlepszych plantacji na świecie, a ich unikalne profile smakowe sprawiają, że każda filiżanka espresso to prawdziwa uczta dla zmysłów. W naszym asortymencie spośród różnych rodzajów ziaren, które różnią się od siebie nie tylko nutami smakowymi, ale także sposobem przetwarzania, palenia i intensywnością.
Zapraszamy do odkrywania fascynującego świata kawowych smaków i pysznych deserów, które możesz samodzielnie wykonać na bazie kaw najwyższej jakości!