Prawdziwy kawosz wie, że jedynie świeżo zmielone ziarna kawy pozwolą zaparzyć naprawdę aromatyczny napój. Do ich rozdrobnienia niezbędny jest młynek, a także wiedza, jak dostosować wielkość cząsteczek do konkretnej metody parzenia. Podpowiadamy, jak mielić kawę do ekspresu ciśnieniowego.
Stopień rozdrobnienia kawy na znaczenie!
To, w jak dużym stopniu zostaną rozdrobnione nasiona kawy, będzie miało znaczenie dla ostatecznego smaku i aromatu napoju. Trzeba przy tym pamiętać, by dostosować wielkość drobinek do rodzaju urządzenia, w którym przygotowujesz napar. Wynika to z faktu, że przyrządzanie kawy różnymi metodami wiąże się z krótszym lub dużym czasem kontaktu ziaren z wodą – przyjmuje się, że im dłużej trwa cały proces, tym grubiej powinna zostać zmielona kawa. Zbyt długo zaparzany napój z drobniutkich cząsteczek będzie gorzki i ciężki, natomiast grube cząstki parzone za krótko spowodują, że napar stanie się wodnisty oraz kwaśny.
Mielenie kawy do ekspresu – wskazówki
Zasada działania ciśnieniowego ekspresu do kawy jest prosta – urządzenie pobiera wodę, podgrzewa ją, a następnie pod ciśnieniem przepuszcza ją przez sitko wypełnione zmielonymi ziarnami. Cały cykl zajmuje zaledwie 20-30 sekund, a przyrządzone w ten sposób espresso jest esencjonalne i mocne. Krótki czas parzenia kawy tą metodą wymusza konieczność drobnego zmielenia ziaren – w dotyku powinny być wyczuwalne drobinki nieco mniejsze od ziarenek maku. W ekspresie ciśnieniowym nie można używać kawy w postaci pyłu, ponieważ mogłaby zapchać sitko albo nadać napojowi gorzki smak. Większe drobinki w ciągu pół minuty nie uwolnią natomiast całego swojego aromatu, a w efekcie kawa będzie niedoparzona. Trzeba ponadto pamiętać, że smak espresso zależy również od tego, jak bardzo ubijesz zmielone ziarna, jaką temperaturę wody zastosujesz oraz ile kawy umieścisz w sitku.
Smak espresso można więc w pewnym zakresie modyfikować – podstawą jest jednak właściwa frakcja drobno zmielonych ziaren, które przy odpowiednich parametrach pracy urządzenia uwolnią pełnię swojego smaku oraz aromatu.