Logowanie Rejestracja

Jak mielić kawę do French Pressu?

kawa zmielona do french pressu

 

 

Czy wiesz, że o smaku i aromacie zaparzonej kawy decyduje m.in. to, kiedy i w jaki sposób została zmielona? Tylko kawa świeżo mielona i rozdrobniona w stopniu odpowiadającym wybranej metodzie parzenia będzie w pełni esencjonalna. Dziś podpowiadamy, jak należy przygotować ziarna, by przyrządzić idealną kawę w urządzeniu typu French Press.

 

 

French Press – prosty sposób na pyszną kawę

French Press, zwany także prasą francuską, to bardzo proste w obsłudze urządzenie, dzięki któremu przygotujesz aromatyczną kawę pozbawioną fusów. Nieskomplikowana konstrukcja i wygoda zaparzania w nim napoju sprawiają, że jest niezwykle popularny wśród kawoszy. Zmieloną kawę umieszcza się w dzbanku, zalewa gorącą wodą, a na końcu odciska fusy za pomocą specjalnego tłoczka. Co ciekawe, do French Pressu nadają się ziarna o różnym stopniu wypalenia, co pozwala przyrządzić w nim ulubiony napój. Aby jednak w pełni wydobyć walory smakowe kawy, niezwykle ważne jest właściwe rozdrobnienie nasion. Najlepiej, gdy zaopatrzysz się w młynek do kawy, który umożliwi Ci zmielenie ich bezpośrednio przed zaparzeniem napoju.

Jak mielić kawę do French Pressu?

W tego typu zaparzaczu możesz wykorzystać kawę zmieloną przez producenta, jednak najpewniej będzie ona znacznie uboższa w smak i aromat niż ta, którą zmielisz sam na krótko przed zalaniem kawy gorącą wodą. Trzeba także pamiętać, by ziarna rozdrobnić w odpowiednim stopniu. Aby przyrządzić aromatyczną kawę w prasce francuskiej, nasiona kawy należy zmielić dość grubo. Jedną z przyczyn jest czas, który zajmuje parzenie kawy tą metodą – wynosi on minimum 4 minuty. Zbyt drobno zmielona kawa mogłaby sprawić, że napój z French Pressu byłby gorzki i nieprzyjemnie kwaśny. Ponadto drobinki i pył mogą zatkać sitko w tłoczku, a także przedostać się do samego napoju, czyniąc go mętnym.

 

stopień mielenia kawy

Właściwe mielenie kawy do French Pressu ma ogromne znacznie, jeśli zależy Ci na wydobyciu z nasion głębi smaku i aromatu. Z pewnością kilka prób wystarczy, abyś dopracował tę metodę zaparzania kawy do perfekcji.

preloader