Jak mielić kawę do kawiarki? Dlaczego grubość mielenia kawy ma znaczenie. Wyjaśniamy.
Kawiarka jest jednym z najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy. Żeby jednak przyrządzony w niej napój smakował jak najlepiej, trzeba użyć świeżo palonych, a także odpowiednio zmielonych ziaren. Tę ostatnią czynność koniecznie wykonaj samodzielnie tuż przed parzeniem kawy. Dlaczego i w jaki sposób to zrobić?
Kiedy kawa parzona w kawiarce będzie najlepsza?
Prawdziwi miłośnicy kawy dobrze wiedzą, że pełnię jej walorów można docenić jedynie wtedy, gdy ziarna zostaną zmielone na krótko przed parzeniem. Choć kupno kawy mielonej jest wygodniejsze i daje możliwość szybszego przyrządzenia napoju, jego aromat oraz smak będą znacznie uboższe niż te, które gwarantują świeżo rozdrobnione nasiona. Zasada ta dotyczy każdej metody parzenia. Bez względu na to, czy preferujesz kawę z kawiarki, kawę po turecku, czy kawę z ekspresu przelewowego, zawsze sięgaj po kawę ziarnistą oraz młynek, w którym samodzielnie ją rozdrobnisz. To połowa sukcesu! Podczas przyrządzania kawy trzeba jednak pamiętać o jeszcze jednej ważnej kwestii. Mianowicie o tym, by dostosować stopień zmielenia kawy do konkretnej metody parzenia.
Sprawdź, jak mielić kawę do kawiarki
Proces parzenia napoju w kafetierce trwa kilka minut. Ogólna zasada głosi, że im krócej kawa będzie miała kontakt z gorącą wodą, tym drobniej należy ją zmielić. Jeśli chcesz przyrządzić doskonałą kawę w kawiarce, ziarna powinny być średnio zmielone – co to oznacza? Drobinki włożone do sitka urządzenia muszą być większe niż te używane w ekspresie ciśnieniowym, ale jednocześnie mniejsze niż te w ekspresie przelewowym czy dripie. Jeśli użyjesz zbyt drobno zmielonych ziaren, sitko może się zatkać, a woda nie będzie w stanie przebić się przez kawę. W efekcie może to skutkować nawet zniszczeniem urządzenia.
Zbyt duże drobiny kawy spowodują natomiast, że woda będzie przepływać przez nie za szybko. Tak przygotowany napój stanie się wodnisty i pozbawiony smaku.
Aby przekonać się, jak mielić kawę przeznaczoną do parzenia w kawiarce, warto też nieco poeksperymentować. W ten sposób znajdziesz taki stopień zmielenia kawy, który umożliwi przyrządzenie napoju o odpowiadającym Ci smaku, intensywności i aromacie.