Picie kawy to codzienny rytuał wielu osób. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak tak naprawdę oddziałuje ona na Twój organizm? Okazuje się, że to, co powszechnie uznawane jest za jedną z uzależniających używek, ma wiele cennych właściwości – dlatego ziarna kawy znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Zadajesz sobie pytanie, czy kawa szkodzi? Wszystko, co spożywane w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na organizm i podobnie jest z będącą źródłem kofeiny kawą. Nadmiar tej substancji może prowadzić do groźnych konsekwencji, a także być przyczyną zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia czy niepokoju. Nie jest to jednak powodem, by rezygnować z kawy – bezpieczna dawka kofeiny dla zdrowej osoby nie powinna być wyższa niż 400 mg na dobę, co zwykle jest równoznaczne z możliwością bezpiecznego wypicia kilku filiżanek aromatycznego napoju dzienne.
Kawa a zdrowie
Jak się okazuje, spożywanie kawy przynosi organizmowi wiele korzyści. Wynikają one właśnie z zawartości wspomnianej wyżej kofeiny należącej do grupy substancji psychoaktywnych. Skutecznie poprawia ona koncentrację i zdolność zapamiętywania, minimalizuje senność oraz uczucie zmęczenia. Ponieważ pobudza wydzielanie serotoniny, hormonu szczęścia, pozytywnie wpływa też na nastrój.
Na tym nie kończy się dobroczynny wpływ kawy na organizm. Kofeina przyspiesza metabolizm, wspomagając tym samym odchudzanie, a nawet może ograniczać ryzyko rozwoju Choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Przyjmuje się, że 2 filiżanki kawy dzienne obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci na skutek rozmaitych chorób. Napój ogranicza też prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz nowotworów, a jako źródło antyoksydantów zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Zdrowa kawa, czyli jaka?
Pozostaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, czy każda kawa ma te same właściwości? Otóż nie. Aby dowiedzieć się, jaka kawa jest najzdrowsza, przyjrzyjmy się różnym jej rodzajom. Popularna i szybka w przygotowaniu kawa rozpuszczalna dla prawdziwego smakosza będzie tylko napojem o smaku kawy – ilość kofeiny jest w niej ograniczona, a co więcej, może zawierać szkodliwą dla zdrowia substancję, tzw. ochratoksynę A, cukier czy słodziki. Kawa parzona z fusami na dnie filiżanki jest zdrowsza, ale pojawiająca się w niej zawiesina może działać drażniąco m.in. na żołądek – szczególnie szkodliwa będzie pita na czczo. Okazuje się, że najlepsza dla zdrowia jest świeżo zmielona kawa z ekspresu, która nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków. Ponadto jest niskokaloryczna i niezwykle aromatyczna.