Search
Logowanie Rejestracja

Aromatyczna kawa pełna smaku

Lista artykułów blogowych

Czy kawa może mieć inny smak poza kawowym? Okazuje się, że tak.
Kawy mogą nas zaskoczyć bogactwem smaków i aromatów. Wachlarz jest szeroki. W kawach możemy wyczuć smaki kwiatowe, orzechowe, czekoladowe, cytrusowe, a nawet korzenne.

Kawy pochodzące z Afryki cechują nuty owocowe, kwiatowe, korzenne oraz wysoka kwasowość. Niską kwasowością charakteryzują się kawy z Azji i Oceanii. W ich smaku dominuje gorzka czekolada, herbata, nuty korzenne, owoców tropikalnych i orzechów. Ziarna pochodzące z Ameryki Środkowej są bogate w nuty karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich, zaś miłośnikom aromatów czekolady, miodu, orzechów, wanilii i karmelu przypadną do gustu kawy pochodzące z Ameryki Południowej.

Doskonałym źródłem do odkrywania bogactwa smaku kaw są mieszanki, czyli blendy. Kompozycje blendów mogą w pełni zaspokoić indywidualne gusta smakowe. W przypadku kaw mieszanych mamy pełną dowolność w doborze ziaren. Możemy mieszać ze sobą kawy o wyczuwalnych smakach i nutach cynamonu, herbaty, jaśminu, karmelu, porzeczki, wiśni, kwiatów lub przypraw. Wszystko zależy od indywidualnych gustów i oczekiwań.

Wypróbuj smaki naszych kaw. Odkryj ich tajemnice zawarte w nutach smakowych.


Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

2
Dodaj komentarz

najnowszy najstarszy
Ziarno kawy pod lupą – czy kawa jest zdrowa? Kawa a zdrowie - Gorilla Coffee

[…] i szybka w przygotowaniu kawa rozpuszczalna dla prawdziwego smakosza będzie tylko napojem o smaku kawy – ilość kofeiny jest w niej ograniczona, a co więcej, może zawierać szkodliwą dla zdrowia […]

Czy wiesz, jak wypalona jest Twoja kawa? Stpopień wypalenia kawy - infografika. - Gorilla Coffee

[…] o dodatkowe rodzaje palenia, m.in. jasny cinnamon czy ciemny french. Jak wpływają one na walory smakowe kawy? Ogólna zasada mówi, że im jaśniej wypalona kawa, tym więcej w niej aromatów kwiatowych, […]

shares