Prawidłowe rozdrobnienie kawy przed parzeniem ma niebagatelne znacznie dla smaku przygotowanego napoju. Frakcja aromatycznych drobinek musi być dopasowana do preferowanej metody przyrządzania naparu. Oto wskazówki, jak mielić kawę do Aeropressu, czyli zaparzacza tłokowego.
Jaka kawa do Aeropressu?
Aeropress to jedno z urządzeń umożliwiających zaparzenie kawy metodą alternatywną. Niezwykle prosta konstrukcja, niewielka waga oraz łatwość obsługi powodują, że świetnie sprawdza się nie tylko w domu, ale i na wyjeździe. Aby przekonać się, jak smakuje napój przygotowany w tego typu zaparzaczu, wystarczy porcja kawy i kilka minut. Które ziarna najlepiej sprawdzą się w tym przypadku? Nie ma sztywnych reguł – Aeropress daje duże pole do eksperymentowania zarówno jeśli chodzi o pochodzenie ziaren, jak i stopień ich wypalenia. Warto wypróbować propozycje z segmentu single origin oraz blendy, kawy jasno i ciemno palone. Nie istnieją również uniwersalne reguły dotyczące czasu parzenia kawy w Aeropressie ani jeden dobry stopień mielenia ziaren – również w tym wypadku warto wypróbować różne opcje, by znaleźć przepis na swoją ulubioną kawę.
Mielenie kawy do Aeropressu
Dla jakości zaparzonej kawy ogromne znacznie ma odpowiednie zmielenie ziaren – dotyczy to wszystkich metod parzenia. Przygotowując napar w zaparzaczu tłokowym, za punkt wyjścia najlepiej przyjąć ziarna średnio zmielone – drobniej niż do dripa, lecz nieco grubiej niż do kawiarki. W zależności od swoich preferencji można jednak zmienić ich gradację na mniejszą lub większą, przy okazji dopasowując ilość stosowanej wody oraz wydłużając lub skracając czas parzenia. Dobrym nawykiem jest zawsze przestrzeganie zasady głoszącej, że im krócej trwa cały proces przygotowywania kawy, tym drobniej powinny być zmielone ziarna. Ich wielkość może być też różna dla dwóch metod parzenia, które pozwala zastosować Aeropress – metody klasycznej oraz odwróconej.
W przypadku zaparzacza tłokowego każdy kawosz ma pełną swobodę w przyrządzaniu napoju – to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się testować naparów przyrządzonych na różne sposoby.