Kawa India Attikan Estate

45,20 180,81 

Kawa India Attikan Estate

Kawa India Attikan Estate. Rosnąca w cieniu drzew. Bogactwo nut żółtych owoców pestkowych, subtelnie kwiatowa. Słodycz i kremowość karmelu i nugatu.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Karnataka
Wysokość upraw – powyżej 1220-1700 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Obróbka ziarna – Washed-Double Fermented
Odmiana – S-795
Rodzaj plantacji – Uprawa w cieniu drzew
Data założenia plantacji – 1888 r
Zalecane przygotowanie – kawiarka, aeropress, french press, drip,
Punktacja SCA – 86,75

 

Opis

Kawa India Attikan Estate – rosnąca w cieniu drzew.

Attikan Estate znajduje się w Biligiri Rangan Hills w Karnatace, gdzie uprawiane są jedne z najlepszych Arabik w Indiach.
Wzgórza Biligiri Rangan nazywane są również „białymi wzgórzami”, ponieważ są pokryte mgłą niemal przez cały rok. Posiadłość ma 120 lat i została założona przez Szkota, Randolfa
Morris`a. Szkocki założyciel wylądował w Indiach, kiedy w wieku 18 lat po tym jak uciekł z domu.

Nazwa tej posiadłości pochodzi od ogromnej ilości dzikich drzew figowych. Na terenie posiadłości rosną również duże dęby srebrzyste i drzewa cytrusowe stanowiące dom dla tej pysznej kawy.

Gospodarstwo rozciąga się na 140 hektarach i położone jest na wysokości 1220 – 1700 m n.p.m.

Kawą uprawiana w cieniu jest szeroko stosowaną metoda uprawy w Indiach. Chroni ona rośliny przed nadmiernym słońcem i silnymi opadami deszczu. Wpływa również znacząco na smak, ponieważ im dłuższy okres dojrzewania, tym bogatsze w naturalne cukry są ziarna. Ponadto zwierzęta takie jak np. słonie, tygrysy, lamparty, jelenie i czarne niedźwiedzie można zobaczyć na terenie posiadłości, ponieważ współistnieją z bogatą i dziką fauną.

Kawa z Indii więcej informacji…

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Wymiary Brak danych
Waga

,

Stopień wypalania

Rodzaj mielenia

, , , , ,

Kraj pochodzenia

Rekomendacja parzenia

, , ,

Smak i aromat

Nuta smakowa

, ,

Obróbka ziarna

Może Ci się spodobać…