Search
Logowanie Rejestracja

Kawa organiczna coraz częstszy wybór Polaków?

Lista artykułów blogowych

Kawa organiczna – coraz częstszy wybór Polaków?

Jak świat długi i szeroki, tak aromatyczny czarny napój podbija serca ludzi od tysięcy lat.

I chociaż nie zawsze spożycie kawy było legalne, to dziś jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych przez znaczną część naszej populacji. Szacuje się, że współczesne spożycie kawy na całym świecie to około 500 miliardów filiżanek rocznie. Tak ogromny popyt wywiera realny wpływ na podaż, która nie zawsze związana jest z dobrym praktykami handlowymi i odpowiednią jakością produktu. Gwarancję jakości i wyjątkowego smaku zapewnia jednak tzw. kawa ekologiczna. Czym jest i dlaczego certyfikat „kawa BIO” jest tak ważny? Przeczytaj i wybieraj świadomie.

Kawa BIO jako nowy styl życia.

Jeszcze kilka lat temu żywność ekologiczna traktowana była jako trend. Popularne celebrytki i celebryci chętnie dzielili się zdjęciami swoich zdrowych posiłków w mediach społecznościowych. W sklepach zaczęły się pojawiać produkty oznaczone znakiem „BIO”, które nierzadko traktowane były jako droższy zamiennik tych „tradycyjnych”. Ekologiczne produkty spożywcze szybko jednak zaczęły trafiać do polskich domów. Wśród nich coraz popularniejszym wyborem stała się kawa ekologiczna. Wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej przyszedł czas na bardziej racjonalne decyzje zakupowe. Co ważniejsze, popularyzacja czytania etykiet wymusiła na producentach poprawę jakości (czyt. składu) wielu artykułów spożywczych i napojów. Certyfikowana kawa organiczna to również pewność, że pochodzi ona z upraw ekologicznych.


Obecnie ponad 70% Polaków deklaruje, że sięga po żywność ekologiczną, a 40% potwierdza jej zakup przynajmniej raz w tygodniu. Wiele osób (ok. 60%) stwierdza, że chętnie dokonywałoby częściej zakupu artykułów oznaczonych jako BIO, jednak ich cena jest zbyt wysoka. Można wobec tego stwierdzić, że społeczeństwo dojrzało do konieczności prowadzenia zdrowego stylu życia, a spożywanie ekologicznych produktów stanowi jego integralną część.

Certyfikowana jakość kawy ekologicznej.

Podobnie jak w przypadku żywności ekologicznej, tak i kawa organiczna (BIO) musi posiadać odpowiedni certyfikat. To znacznie więcej niż kolorowy nadruk na opakowaniu. Proces certyfikacji kawy organicznej jest złożony. Oceniane są m.in. warunki upraw i zbiorów, sposób przechowywania i obróbki ziaren. Istotne znaczenie mają tereny upraw, jakość gruntów, a nawet praca wykonywana przez pracowników plantacji. Warto przy tym podkreślić, że znaczna część upraw (ok. 60%) znajduje się na terenie Ameryki Łacińskiej, gdzie warunki pracy nierzadko pozostawiają wiele do życzenia.

Certyfikowana BIO kawa jest w pełni naturalna, jej ziarna dojrzewają w naturalnym rytmie, a grunty charakteryzują się wysoką jakością. Brak stosowania nawozów chemicznych, herbicydów oraz chemicznych środków ochrony roślin, a także ręczne zbiory i niezakłócany proces dojrzewania ziaren sprawiają, że kawa BIO charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Co równie ważne, certyfikat potwierdza, że kawa została pozyskana zgodnie z ideą poszanowania ludzi i środowiska naturalnego.

BIO kawa urzeka smakiem i aromatem.

Istnieje kilka powodów, dla których warto wybrać kawę organiczną. Badania potwierdzają, że dobrej jakości ziarna kawy mają m.in. właściwości antyoksydacyjne (przeciwrakowe), a przy tym regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, Alzheimera oraz Parkinsona. Aromatyczna filiżanka czarnego napoju to również skuteczny sposób na poprawę koncentracji, pamięci i samopoczucia (kawa zwiększa produkcję serotoniny, która poprawia nastrój). Kluczowa jest jednak jakość kawy, ponieważ tylko ta pochodząca ze sprawdzonego źródła wykazuje właściwości prozdrowotne.

Dla prawdziwego kawosza istotne znaczenie odgrywa coś zupełnie innego i mogłoby się wydawać… przyziemnego. To smak i aromat, które w przypadku kawy BIO są wyjątkowe. Jej naturalnie dojrzewające ziarna zbierane są ręcznie, suszone na słońcu, i obrabiane w sprawdzonych młynach i prażalniach. I to właśnie sekret jej walorów smakowych. Trudno oprzeć się tym nutom czekolady, karmelu, migdałów i owoców. Dlatego warto spróbować wybornej kawy organicznej 100% Arabica, z najlepszych upraw świata. Wysokiej jakości kawa to znacznie więcej, niż tylko trend, co potwierdza wielu Polaków

kawa organiczna kawa bio

Autor : Opracowane dla Gorilla Coffee



Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

0 0 vote
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
shares