Logowanie Rejestracja

Jak mielić kawę do ekspresu?

mielenie kawy do ekspresu

 

 

Prawdziwy kawosz wie, że jedynie świeżo zmielone ziarna kawy pozwolą zaparzyć naprawdę aromatyczny napój. Do ich rozdrobnienia niezbędny jest młynek, a także wiedza, jak dostosować wielkość cząsteczek do konkretnej metody parzenia. Podpowiadamy, jak mielić kawę do ekspresu ciśnieniowego.

 

 

Stopień rozdrobnienia kawy na znaczenie!

To, w jak dużym stopniu zostaną rozdrobnione nasiona kawy, będzie miało znaczenie dla ostatecznego smaku i aromatu napoju. Trzeba przy tym pamiętać, by dostosować wielkość drobinek do rodzaju urządzenia, w którym przygotowujesz napar. Wynika to z faktu, że przyrządzanie kawy różnymi metodami wiąże się z krótszym lub dużym czasem kontaktu ziaren z wodą – przyjmuje się, że im dłużej trwa cały proces, tym grubiej powinna zostać zmielona kawa. Zbyt długo zaparzany napój z drobniutkich cząsteczek będzie gorzki i ciężki, natomiast grube cząstki parzone za krótko spowodują, że napar stanie się wodnisty oraz kwaśny.

Mielenie kawy do ekspresu – wskazówki

Zasada działania ciśnieniowego ekspresu do kawy jest prosta – urządzenie pobiera wodę, podgrzewa ją, a następnie pod ciśnieniem przepuszcza ją przez sitko wypełnione zmielonymi ziarnami. Cały cykl zajmuje zaledwie 20-30 sekund, a przyrządzone w ten sposób espresso jest esencjonalne i mocne.  Krótki czas parzenia kawy tą metodą wymusza konieczność drobnego zmielenia ziaren – w dotyku powinny być wyczuwalne drobinki nieco mniejsze od ziarenek maku. W ekspresie ciśnieniowym nie można używać kawy w postaci pyłu, ponieważ mogłaby zapchać sitko albo nadać napojowi gorzki smak. Większe drobinki w ciągu pół minuty nie uwolnią natomiast całego swojego aromatu, a w efekcie kawa będzie niedoparzona. Trzeba ponadto pamiętać, że smak espresso zależy również od tego, jak bardzo ubijesz zmielone ziarna, jaką temperaturę wody zastosujesz oraz ile kawy umieścisz w sitku.

 

 

stopień mielenia kawy

Smak espresso można więc w pewnym zakresie modyfikować – podstawą jest jednak właściwa frakcja drobno zmielonych ziaren, które przy odpowiednich parametrach pracy urządzenia uwolnią pełnię swojego smaku oraz aromatu.

preloader