Opis
Kawa Sítio Terra Branca Papaya 90
Historia Sitio Terra Branca rozpoczęła się w 1820 roku od babci, pani Marii, która przybyła na tereny Caparao, położone na granicy brazylijskich stanów Espirito Santo i Minas Gerais. Maria była wdową z 12 dziećmi. W tym czasie w pobliskim lesie rozpoczęto ręczne wycinanie siekierą i kosą, aby przygotować teren pod plantacje kawy.
Przez długi czas na tych ziemiach hodowała zwierzęta takie jak świnie i kury oraz uprawiała warzywa, a następnie zaczęła sadzić nasiona kawy bezpośrednio w glebie, ponieważ w tamtych czasach nie było szkółek kawowych. Plantacje były przekazywane z pokolenia na pokolenie, aż trafiły w ręce Geovanea i Viviane. Wymienili oni stare drzewka kawowe na nowe, a w 2018 roku rozpoczęli pracę nad kawami specialty, udoskonalili procesy post-harvest, rozpoczęli selektywne zbiory i zainwestowali w procesy takie jak miodowanie, czarny miód, fermentacja i pulped natural.
Sitio Terra Branca leży na wysokości 1000 m n.p.m. i uprawia takie odmiany jak Red Catuaí, 2SN Yellow, Caturra, Arara, Cova 15 Yellow i 785 Yellow. Obecnie są dumni ze wszystkich nagród, które osiągnęli w eksperymentach z mikrolotami, które zostały nagrodzone na wielu konkursach i wystawach.
Region Caparaó Region ten składa się z dziesięciu gmin w stanie Espirito Santo i sześciu w stanie Minas Gerais. W regionie jest wielu małych producentów z pasją do nowych eksperymentów z różnymi rodzajami obróbki kawy, którzy często zdobywają nagrody w konkursach i wystawach specjałów kawowych.
Kawa Coffee Papaya 90 zajęła 1 miejsce w konkursie „Nosso Café” promowanym przez Yara, a audytorem było BSCA (Brazilian Specialty Coffee Association), w Brazylii. Kawa była więc oceniana przez kilku sędziów (w tym Q-graders i specjalistów od analizy sensorycznej), a nie tylko przez jedną osobę.