Cold brew, czyli znana oraz lubiana kawa na zimno, występuje również pod mniej znaną, lecz niezwykle efektowną, aromatyczną postacią, jaką jest nitro cold brew. Co oznacza ta intrygująca nazwa, jak smakuje nitro i jak je przyrządzić?
Dobrze znany kawowy smak w niecodziennym wydaniu
Kawa nitro – co to za kawa i jak smakuje?
Nitro cold brew, zwane w skrócie nitro, to nazwa określająca kawę z azotem. Napój tego typu powstaje przede wszystkim z zimnej kawy cold brew, a dodatek azotu zapewnia mu kilka cech odróżniających go od tradycyjnie przyrządzanych kaw. Nitro ma niespotykaną, aksamitną konsystencję oraz piankę (określa się ją efektem wodospadu), dzięki której sprawia wrażenie słodszego. Charakterystyczne dla nitro są również nietypowe dla cold brew walory smakowe, jakie kawa zyskuje właśnie na skutek przenikania jej struktury przez azot. W napoju tego typu można wyczuć np. nuty czerwonego wina, zalewy ananasowej czy koniaku. Obecność azotu w nitro przekłada się również na większą przyswajalność kofeiny przez organizm.
Jednak to nie jedyne zastosowanie azotu. Jest on z powodzeniem używany także w przemyśle browarniczym m.in. przy produkcji piwa Guiness. To najpopularniejsze irlandzkie piwo słynie z kremowej, bardzo drobno bąbelkowej piany, która uzyskiwana jest właśnie nalewanie piwa z użyciem azotu.
Dobra kawa nitro jak zrobić
Proces przyrządzania nitro cold brew wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu, dlatego w warunkach domowych raczej nie da się go zrobić, dlatego smak nitro najlepiej poznamy w dobrej kawiarni. Aby przygotować nitro, potrzebna nam będzie przede wszystkim butla z azotem oraz keg z kranem (podobnym do tego, z jakiego w barach nalewa się piwo). Azot dodaje się do kega z przygotowaną wcześniej kawą cold brew, gdzie przenika strukturę napoju. Napowietrzone nitro jest następnie nalewane z kranika, w którym znajduje się gęste sitko – dzięki niemu napój zostaje wzburzony i w naczyniu zyskuje efektowny wygląd. Warto wiedzieć, że do przyrządzenia nitro stosuje się także inne kawy poza cold brew – można wypróbować np. cold drip czy batch brew.
Naazotowana kawa z pewnością odkryje przed miłośnikami czarnego napoju nieznane dotąd walory, a przyjemna konsystencja oraz słodka pianka zaskoczą niejednego konesera. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy na równi ze smakiem i aromatem kawy cenią jej właściwości pobudzające.