Logowanie Rejestracja

Co to jest cold brew? Kawa na zimno w upalne dni.

cold brew kawa macerowana na zimno

W gorący dzień nie masz ochoty na parującą kawę, którą tak chętnie pijesz w zimowe popołudnia? W takim razie koniecznie sprawdź, jak smakuje kawa na zimno, czyli popularna cold brew. Czym się wyróżnia i jak ją przygotować?

 

Cold brew – kawa „parzona” na zimno

Popularne cold brew to kawa na zimno – ale czym różni się od kawy mrożonej? Podczas gdy bazą tej ostatniej jest zaparzone dowolną metodą espresso, w przypadku cold brew zmielone ziarna zalewa się zimną wodą (albo wodą w temperaturze pokojowej). Cały proces zajmuje dość dużo czasu, bo od kilku do nawet 24 godzin. Z tego też względu napój przygotowany w ten sposób zawiera sporo kofeiny. Gdy minie określony czas, wystarczy jedynie odcedzić napój, by usunąć z niego fusy, do czego przyda się zwykły papierowy filtr. Do kawy cold brew najlepiej nadają się dość grubo zmielone ziarna, jednak z frakcją drobinek można również eksperymentować. Trzeba przy tym pamiętać, by dostosować do nich czas maceracji – skrócić go przy drobniejszym mieleniu lub wydłużyć przy grubszym. Ponieważ kawa macerowana na zimno podlega innym procesom chemicznym niż podczas tradycyjnego zaparzania, wyróżnia się zupełnie innymi walorami smakowymi od tej samej kawy zaparzonej klasycznie. W dużej mierze pozbawiona jest kwasowości oraz goryczy i ma słodszy smak.

 

 

Jakie ziarna do kawy macerowanej na zimno?

Pod jednym względem cold brew nie różni się od innych kaw. Aby była naprawdę dobra, trzeba sięgnąć po najlepsze ziarna i zmielić je tuż przed zaparzeniem. Miłośnikom tego napoju polecane są przede wszystkim ziarna przeznaczone do metod alternatywnych, zwłaszcza te o lekkim, owocowym profilu. Doskonale sprawdzają się tu kawy afrykańskie, w tym pochodzące z Kenii lub z Etiopii, np. Ethiopia Biftu Gudina Gorrila Coffee. Co ciekawe, tego typu kawę można zaparzyć znacznie szybciej – umożliwia to ekspres GINA SMART Coffee instrument, wyposażony w funkcję cold drip. Wystarczy umieścić w nim zmielone ziarna oraz kostki lodu z wodą, by orzeźwiającym cold brew cieszyć się już po kilku minutach.

Cold brew to wyjątkowo prosta w przyrządzeniu, orzeźwiająca kawa, która świetnie sprawdzi się latem. Koniecznie ją wypróbuj!

 

 



Podziel się 🙂

shares
preloader