Search
Logowanie Rejestracja

Jak zrobić perfekcyjne cold brew we własnym domu?

Lista artykułów blogowych

Jak zrobić perfekcyjne cold brew we własnym domu?

Kawa parzona na zimno brzmi niczym oksymoron. Nie jest to jednak żart, a kawa cold brew zaczyna zdobywać coraz większą popularność wśród Europejczyków i mieszkańców U.S.A. Mogłoby się wydawać, że technika przygotowania kawy cold brew to coś zupełnie nowego i innowacyjnego. Tymczasem tak przygotowana kawa na zimno (tzw. Kyoto-Style Japanese Coffee) znana była już w 1600 roku wśród mieszkańców Japonii.

Obecnie to jeden z najchętniej wybieranych napojów w czasie gorących dni. Daje prawdziwego energetycznego „kopa”, a przy tym pozostaje orzeźwiająca i delikatna dla żołądka. Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić cold brew we własnym domu, przeczytaj ten artykuł.

 

Kawa mrożona z owocami
Ekspres Gina idealny do parzenia kawy Cold Brew

Kawa parzona na zimno vs ice coffee

Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie i obie wersje podawane są na zimno. I na tym kończyłoby się podobieństwo kawy parzonej na zimno i tej znanej jako tzw. ice coffee (kawa mrożona/kawa na zimno). Kluczowa różnica zaczyna się na etapie przygotowania obu kaw. Kawa na zimno powstaje w oparciu o tradycyjne espresso, a więc wymaga użyciu gorącej wody. W przypadku kawy cold brew zazwyczaj używa się wody o temperaturze pokojowej. Obie wersje kawy różni również czas przygotowania. Bazując na tradycyjnym parzeniu kawy potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut, aby móc cieszyć się pysznym i schłodzonym napojem. W przypadku kawy cold brew cały proces zajmuje od kilku godzin, do nawet jednej doby.

Istotna różnica dostrzegalna jest również w smaku i konsystencji kawy. Kawa parzona na zimno (cold brew) jest pozbawiona charakterystycznej goryczki, a także swej wysokiej kwasowości. To sprawia, że jest słodsza, delikatniejsza dla wrażliwego żołądka, a przy tym ma kremową konsystencję. Fani solidnej porcji energii docenią również to, że na skutek maceracji ziaren na zimno, powstaje napój o znacznej zawartości kofeiny. Można wobec tego uznać, że kawa cold brew to solidny zastrzyk energii, bez szkodliwego oddziaływania na żołądek.


Jak samodzielnie zrobić cold brew?

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić cold brew, to zacznij od tego, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń ani naczyć. Oczywiście cały proces przebiega znacznie szybciej i sprawniej, gdy posiadasz np. ekspres GINA SMART Coffee Instrument.

W rzeczywistości wystarczy Ci zwykły zaparzacz do kawy (tzw. french press) lub… słoik! Przy przygotowaniu kawy cold prew przydatne będą również papierowe filtry, które ułatwiają oddzielenie napoju od fusów z kawy, a także sitko o drobnych oczkach.

 

Cold brew parzona we Frenchpress
kawa cold brew w słoiku

Od idealnego napoju dzielni Cię tylko kilka prostych kroków. Aby przygotować tzw. koncentrat kawy cold brew wykonaj poniższe czynności:

1. Przygotuj zmielone ziarna ulubionej kawy (najlepiej sprawdzi się tutaj kawa typu Etiopia lub Brazylia, ponieważ są one słodsze niż inne kawy). Zaleca się, aby kawę mielić na chwilę przed rozpoczęciem przygotowania kawy na zimno.
2. Do wybranego naczynia wsyp zmieloną (na grubo, jak do ekspresu przelewowego) kawę.
3. Zalej zmielone ziarna zimną lub chłodną wodą, w proporcji ok. 1:4. (Na 1 porcję kawy przygotuj ok. 4 porcje wody, np. 300 gr kawy zalej 1200 ml wody).
4. Upewnij się, że cała kawa została nasączona wodą (możesz delikatnie docisnąć łyżką warstwę unoszącą się na powierzchni).
5. Przykryj naczynie (jeżeli używasz zaparzacza, nie dociskaj sitka!) i wstaw do lodówki.
6. Po upływie ok. 12-16 godzin wyciągnij miksturę z lodówki (im dłużej macerowane będą ziarna, tym więcej kofeiny pozostanie w napoju. Proces ten nie powinien trwać dłużej niż 24 godziny).
7. Delikatnie przelej płyn przez sitka o drobnych oczkach (Uwaga! Nie dociskaj na sitku zmielonej kawy, ponieważ wydobędziesz w ten sposób jej gorzkawy smak).

8. Jeżeli chcesz uzyskać czystszy i bardziej kremowy koncentrat, ponownie przepuść oczyszczony już płyn przez sitko wyłożone zwilżonym filtrem do ekspresu przelewowego lub podwójnie złożoną gazą. Pozwól na to, aby cały proces przebiegał w naturalnym rytmie.
9. Gotowe! Przygotowany koncentrat kawy na zimno może być przechowywany w lodówce ok. 3-7 dni, bez utraty swych walorów.

Kawa parzona na zimno – jak podawać?

Wiesz już jak zrobić cold brew, a teraz podpowiemy Ci, jak wykorzystać gotowy koncentrat. Kawę na zimno powinno podawać się z lodem, w proporcji 1:2, czyli na jedną część koncentratu dodaje się 2 części wody lub mleka.
Do wersji z wodą i lodem, warto dodać plasterek cytryny lub pomarańczy. Świetnie pasuje do niej również listek mięty, co nadaje całości jeszcze bardziej orzeźwiający charakter.
Do wersji z mlekiem i lodem można dodać ulubiony syrop i/lub gałkę lodów oraz bitą śmietanę. To pomysł, który pokochają prawdziwe łasuchy.
Na udane wieczory letnie proponujemy również drinki na bazie koncentratu kawy parzonej na zimno. „Napar” doskonale smakuje w połączeniu z likierem kokosowym, skondensowanym mlekiem i lodem.

A Ty jaki masz pomysł na podanie kawy na zimno?


Autor : Żaneta Baran




Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

5 1 vote
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
shares