Jaką kawę pić ?

Odpowiedz jest prosta. Taką, jaka smakuje najlepiej 🙂 Jaka smakuje najlepiej? Tego trzeba się dowiedzieć. Co jest nam potrzebne do uzyskania idealnego smaku kawy? Po pierwsze, dobrej jakości ziarna. Po drugie, odpowiedni do danej kawy oraz własnych preferencji smakowych sposób parzenia. Poniżej kilka sposobów na doskonałą kawę.

W skład aeropresu wchodzi cylinder, tłoczek, plastikowe sitko, zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Ponadto niezbędne są stoper, filtrowana woda i kawa. Jeżeli dysponujesz tylko kawą ziarnistą – również młynek do kawy, najlepiej żarnowy.

Do parzenia w aeropresie najlepiej sprawdzi się kawa ziarnista, świeżo mielona tuż przed zaparzeniem. Idealna będzie kawa jasno palona z segmentu speciality, która odda najwięcej cennych walorów smakowych.

Do przygotowania 250/270 ml naparu potrzebujemy około 20 gramów, drobno zmielonej kawy oraz wody w temperaturze około 90° C.

Do sitka wkładamy papierowy filtr, który przelewamy wodą, dzięki czemu unikniemy papierowego posmaku kawy. Wsypujemy odmierzoną ilość zmielonej kawy, wlewamy około 50 ml gorącej wody, mieszamy kilkukrotnie i zostawiamy napar na około 30 sekund.

Następnie dolewamy pozostałą część wody, ponownie odczekujemy około 1-2 minuty.

W tym czasie możemy kilkukrotnie przemieszać kawę, dzięki czemu uzyskamy bardziej wyrazisty i mocniejszy napar.

Po upływie wymaganego czasu na cylinder należy nałożyć tłok i powoli, jednostajnym ruchem przeciskać kawę do filiżanki. Charakterystyczny dźwięk – syk, będzie znakiem, że należy zakończyć przeciskanie.

Aeropress pozwala również, na zaparzenie kawy metodą odwróconą, dzięki której uzyskamy inne walory smakowe kawy przy zastosowaniu tych samych ziaren.

Tłoczek należy włożyć do cylindra, a następnie wsypać odpowiednia ilość kawy. Kolejne czynności wykonujemy jak w metodzie tradycyjnej: zalewamy kawę niewielką ilością wody, odczekujemy, następnie zalewamy pozostałą częścią wody i doczekujemy 1-2 minuty. W między czasie możemy przemieszać kawę. Następnie zakładamy sitko z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem i przekładamy aeropres na naczynie, do którego będziemy wyciskać napar. Kawę przeciskamy delikatnym, jednostajnym ruchem, około 30 sekund, do chwili, kiedy usłyszmy charakterystyczny syk powierza.

Z aeropresu otrzymujemy napar zbliżony do espresso, rozcieńczony z wodą przypominał będzie americanę, a po dodaniu gorącego mleka – latte.

Parzenie w Aeropresie:

– Temperatura wody 85 -94 stopni

– Ilość drobno zmielonej kawy około 16-22 gramów na 250/270 ml wody

– Wstępne parzenie około 50 ml wody, 30 sekund

– Całkowity czas parzenia (bez czasu przeciskania kawy) około 2 minuty

– Przeciskanie kawy około 20/30 sekund