Najlepsza kawa po irlandzku na zimowe popołudnia – idealnie rozgrzewająca
Historia głosi, że kawy po irlandzku jako pierwsi mieli okazję spróbować pasażowe samolotu lecącego z Irlandii do Kanady. Złe warunki pogodowe zmusiły pilota do zawrócenia, a niezadowoleni podróżni spędzili pamiętną noc na lotnisku. Aby poprawić im nastrój szef kantyny podał kawę doprawioną cukrem, z dodatkiem irlandzkiej whiskey oraz bitej śmietany. Pomysł okazał się tak dobry, że dziś Irish Coffee podawana jest w większości kawiarni.
Nie wszystkie pomysły zrodzone w nagłej potrzebie, pod wpływem impulsu, okazują się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Bywa jednak i tak, że zrządzeniem losu przypadkowa koncepcja staje się znana na całym świecie. A jeśli przy tym doskonale smakuje, to szybko znajduje swoich zwolenników. Dokładnie tak, jak przygotowana w 1942 roku kawa po irlandzku.
Wielu ją pija, ale niewielu wie, że kawa irlandzka z bitą śmietaną ma nieco mglistą historię. Teoretycznie za jej twórcę uznaje się Josepha Sheridana. Większość mieszkańców San Francisco przekonanych jest jednak, że pomysł na popularną Irish Coffee zrodził się w ich mieście, w kultowym barze Buena Vista.
Tymczasem pewien amerykański felietonista (Eric Felten) doszukał się informacji, które mogą wskazywać na to, że rozgrzewająca kawa z dodatkiem alkoholu, cukru i śmietany pijana była już podczas II wojny światowej. Głównie z powodu potrzeby zabicia smaku kiepskiej kawy. Później taki drink serwowany był w pubie w Dublinie. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że Sheridan wcale nie wymyślił Irish Coffee, a jedynie podał pasażerom wersję kawy poznaną w Dublinie, aby pomóc im spędzić noc w trudnych warunkach.
Co kryje się pod określeniem kawa po irlandzku?
To swoistego rodzaju rytuał. I chociaż każdy może z łatwością przygotować tę rozgrzewającą kawę we własnym domu, to w Buena Vista Cafe wciąż przygotowywana jest tak, jak robił to Joseph Sheridan i Jack Koeppler. Szacuje się, że tylko w tym jednym lokalu sprzedaje się ok. 2000 kaw po irlandzku… dziennie!
Do przygotowania tradycyjnej Irish Coffee niezbędna jest whiskey. Ta prawdziwa, irlandzka. Nie whisky, tylko właśnie whiskey. Zapewne zastanawiasz się, co zmienia jedna mała literka. Okazuje się, że całkiem sporo, czego dowodem jest smak i zapach ów alkoholu.
Wspomniana już whiskey produkowana jest tradycyjnie w Stanach Zjednoczonych i Irlandii. Amerykanie wykorzystują do jej produkcji kukurydzę. Irlandczycy pędzą swój alkohol na bazie słodu jęczmiennego. W obu przypadkach konieczna jest trzykrotna destylacja.
Cała reszta świata pija trunek określany whisky. Najpopularniejsza (i najbardziej tradycyjna) whisky produkowana jest w Szkocji, Kanadzie oraz Japonii. Jej podstawę stanowi jęczmień wędzony w dymie torfowym, co nadaje jej charakterystyczny dymno-ziemisty posmak. Tak przygotowany trunek destylowany jest dwa razy i powinien przeleżeć w beczkach co najmniej trzy lata.
Warto dodać, że kawa po irlandzku nie sprowadza się jedynie do dodania do niej irlandzkiej whiskey i udekorowania bitą śmietaną. Cały rytuał obejmuje również specyficzny sposób spożycia takiej kawy. Kluczem do sukcesu jest… niemieszanie warstw przed rozpoczęciem picia. W tej kawie istotne jest to, aby każdy łyk smakował nieco inaczej, a mocna esencja przechodziła przez słodką śmietanę.
Kawa po irlandzku – przepis z przypadku i ekspresowy sukces
Amerykańska legenda Irish Coffee zaczyna się w San Francisco. Była burzowa, listopadowa noc 1952 roku. Właściciel Buena Vista oraz Stanton Delaplane (dziennikarz Chronicle piszący o kawie z whiskey) usilnie próbowali odtworzyć przepis na napój, który w 1942 roku podano na lotnisku Foynes w Irlandii. Niestety, żadna kawa nie smakowała jak tamta.
Gdyby nie obsesja Koepplera, zapewne przepis na kawę po irlandzku nigdy nie opuściłby Europy. Na szczęście był on tak zdeterminowany, że zdecydował się polecieć na lotnisko, gdzie pracował Sheridan. W ten sposób udało się przywieźć do USA oryginalny przepis, a Amerykanie pokochali Irish Coffee.
Kawa i bita śmietana to często spotykane połączenie napojów serwowanych w różnych zakątkach świata. Bazując na Irish Coffee, powstały inne warianty tej popularnej kawy. We Francji whiskey zastępowana jest koniakiem lub brandy (tzw. French Coffee), a w Rosji wódką (Russian Coffee). Można też spróbować wersji Jamaican Coffee (z ciemnym rumem lub Tia Maria), Spanish Coffee (z sherry) lub Scottish Coffee (oczywiście z tradycyjną szkocką whisky). Niektórzy posypują śmietankę kakao lub czekoladą.
Kawa po irlandzku – przepis na rozgrzewający kawowy drink
Idealna na chłodne dni i jesienno-zimowe przyjęcia w gronie przyjaciół. Ta oryginalna, według receptury z 1942 roku, powstaje na bazie mocnej kawy, brązowego cukru oraz whiskey, z dodatkiem słodkiej bitej śmietany.
Kawa po irlandzku powinna przypominać nieco piwo typu stout. Śmietana do kawy po irlandzku nie jest ubita na sztywno. Sztuką jest ubić śmietanę tak, aby stworzyć charakterystyczny kożuszek na powierzchni. W ten sposób każdy łyk dostarcza nowych, ciekawych doznań dla podniebienia.
Wybór szklanki również nie jest tutaj przypadkowy. Zwykle przygotowany napój podaje się w wysokiej szklance na nóżce. Można też zastąpić szklankę dużym kieliszkiem do wina.
Irish coffee – jak zrobić w domu?
Chcesz zrobić Irish coffee według Sheridan’a? To prosty przepis, który w San Francisco sprawdza się od lat. Wybierz poniższe składniki i sprawdź jak smakuje prawdziwa kawa po irlandzku:
- espresso (najlepiej z ekspresu ciśnieniowego),
- brązowy cukier (najlepiej 2 kostki lub łyżeczki cukru trzcinowego),
- irlandzka whiskey,
- śmietanka kremówka.
Sięgnij po naczynie, w którym przyrządzasz kawę – wlej do niego ciepłą wodę i wylej po chwili. Na dnie ogrzanej szklanki umieść przygotowaną porcję brązowego cukru. Czas na dodanie gorącej kawy. Espresso powinno wypełnić ok. 3/4 szklanki. Mieszaj, aż gorąca kawa rozpuści cukier.
Do kawy dodaj irish whiskey, zostawiając miejsce na śmietanę. Jeżeli chcesz uzyskać idealną bitą śmietankę, umieść ją w shakerze lub szklanym słoiczku i energicznie potrząsaj przez chwilę. Nie ubijaj jej na sztywno. Udekoruj kawę lekko ubitą śmietaną (pomóż sobie łyżeczką).
To tylko jedna z propozycji. Do kawy po irlandzku możesz dodać mleko, czekoladę lub kakao. Wszystko zależy od Twojej fantazji i gustu. Z całą pewnością tak przygotowaną kawą zachwycisz swych gości.
Chcesz zrobić swoją kawę po irlandzku? Doskonale sprawdzą się do tego poniższe kawy. Sprawdź też naszą kawę whiskey barrel – Angel’s Share.