Kubańskie mojito jest jednym z najpopularniejszych drinków na świecie, który dzięki zawartości lodu oraz orzeźwiających dodatków przynosi ochłodę w gorące dni. Miłośnicy kawy mogą przyrządzić go z ulubionym czarnym naparem. Sprawdź, jak przygotować mojito drink w wersji dla kawosza.
Połączenie smaku kawy i świeżości limonki na pewno cię zaskoczy!
Mojito – jak zrobić bez alkoholu?
Klasyczne mojito zawiera 40-80 ml rumu, a także wodę gazowaną, lód, miętę, limonkę oraz cukier trzcinowy. Miłośnicy kawy oraz wszyscy, którzy nie gustują w alkoholu bądź nie mogą sobie pozwolić na jego wypicie, z pewnością rozsmakują się w bezalkoholowej wersji tego napoju – równie orzeźwiającej, co oryginał. Aby przyrządzić kawowe mojito, wystarczy zastąpić rum przygotowaną wcześniej kawą. Może to być tradycyjne espresso (warto w tym celu sięgnąć po wysokogatunkowe ziarna, dostępne w sklepie Gorilla Coffee), kawa rozpuszczalna, a nawet kawa zbożowa – w pełni bezpieczna dla kobiet w ciąży. Tego typu kawa na zimno stanowi interesującą alternatywę dla klasycznej kawy mrożonej lub deseru w postaci kawy z lodami.
Mojito przepis na kawowy, orzeźwiający drink
Przygotowanie bezalkoholowego, kawowego drinka mojito rozpocznij od zaparzania kawy – na jedną porcję wystarczy jedno espresso, które należy pozostawić do ostygnięcia. W wysokiej szklance umieść pokrojoną w półksiężyce limonkę, kilka listków świeżej mięty oraz 1 łyżkę cukru trzcinowego (ten składnik można jednak dodać w ilości zgodnej z indywidualnymi preferencjami). Na tym etapie zawartość szklanki warto delikatnie ugnieść, by limonka oraz mięta uwolniły sok i aromat. Następnie dolej wodę gazowaną, ok. 30 ml, dodaj pokruszony lód i całość uzupełnij schłodzoną kawą. Na koniec szklankę udekoruj plasterkiem limonki oraz miętą. Podczas przygotowywania kawy na zimno o smaku mojito cukier można także dodać bezpośrednio do gorącego naparu, by się rozpuścił. W niektórych przepisach zamiast świeżej mięty stosuje się natomiast syrop miętowy.
Pamiętaj, że kawowy mojito drink najlepiej podawać ze słomką, którą można wykorzystać do samodzielnego ugniatania dodatków znajdujących się w szklance. Taki napój z powodzeniem zastąpi gorącą kawę w letni dzień, zachwycając Ciebie i Twoich gości.