Logowanie Rejestracja

Kawa z mlekiem roślinnym – jakie wybrać, żeby nie zakłócić smaku kawy?

dzbanek mleka sojowego i nasiona soi

Kawa z mlekiem to jeden z wielu sposobów podawania czarnego naparu. Nie każdy wie, że tradycyjnie dodawane do niej mleko krowie można z powodzeniem zastąpić mlekiem roślinnym. Jaka jest pomiędzy nimi różnica i które wybrać?

 

Weganizm to nie powód, żeby rezygnować z kawy z mlekiem.
Sprawdź, jak możesz zastąpić krowie mleko !

 

Kawa z mlekiem krowim idealnym do spieniania

 

Tłuste mleko od krowy, o zwartości tłuszczu co najmniej 3,2%, to najlepszy wybór dla miłośników słodkiej, gęstej pianki zwieńczającej ulubioną kawę. Wynika to z faktu, że mleko 3,2% oprócz wysokiej zawartości tłuszczu ma również dużo białka, które jest kluczowe w procesie spieniania. Trzeba jednak pamiętać, że aby ją otrzymać, nie wystarczy jedynie wlać mleko do gorącej kawy. Uzyskanie odpowiedniego efektu wizualnego i smakowego wymaga spienienia mleka – można to zrobić w ekspresie z odpowiednią funkcją, bądź przy pomocy spieniacza, pamiętając o tym, aby mleko było schłodzone. Choć wspomniane krowie mleko to klasyczny dodatek do kawy, coraz częściej występująca nietolerancja laktozy, a także popularność diet wykluczających produkty zwierzęce, skłania jej miłośników do poszukiwania alternatywnych dodatków. W tej roli świetnie sprawdzi się mleko roślinne.

 

 

 

Mleko roślinne dla baristów i nie tylko

 

Obecnie na rynku mamy dostęp do wielu napojów roślinnych – mleko owsiane, sojowe, migdałowe czy ryżowe to tylko kilka propozycji, które warto wypróbować jako dodatek do kawy. Wiele z nich przeznaczonych jest dla baristów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przetestować je samemu w domu. Należy jednak pamiętać, że mleko roślinne nie jest tak tłuste, jak mleko odzwierzęce, dlatego w większości przypadków nie przygotujemy z niego sztywnej, wysokiej pianki. Najlepsze efekty pod tym względem pozwala uzyskać mleko sojowe. Ponadto, dodatek napoju roślinnego zwykle wpływa na smak całego naparu, dodając mu specyficznego aromatu, np. kokosa czy migdałów. Kawa w takiej wersji może się okazać przyjemną odmianą dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Decydując się na kawę z mlekiem roślinnym, zwróć jednak uwagę na skład mleka. Wiele napojów roślinnych zawiera nie tylko cukier, ale też stabilizatory, regulatory kwasowości czy dodatki smakowe, które w efekcie mogą zdominować smak kawy czy wręcz nadać jej nieprzyjemny posmak sztuczności.

Napoje roślinne o dobrym, prostym składzie mogą odmienić charakter codziennej kawy z mlekiem. Warto wypróbować różne ich rodzaje, aby znaleźć dodatek, który będzie w pełni odpowiadał Twoim kubkom smakowym.

 

 

 

barista wlewa spienione mleko do kawy tworząc wzór


Podziel się 🙂

shares
preloader