Mleko to jeden z podstawowych dodatków do kawy, dzięki któremu czarny napój zyskuje zupełnie nowy charakter. Dotyczy to zarówno jego smaku, jak i wyglądu – kawa z dodatkiem spienionego mleka nie tylko jest pyszna, ale też niezwykle apetycznie prezentuje się w filiżance. Sprawdź, jak spienić mleko do kawy!
Spienianie mleka do kawy – spieniacz i nie tylko
Czy wiesz, że kawę, którą pijesz w ulubionej kawiarni, możesz przyrządzić także w domu? Klucz do puszystego cappuccino albo łagodnego, słodkiego latte stanowi odpowiednio spienione mleko. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, szczególnie jeśli posiadasz spieniacz do kawy. Często znajduje się na wyposażeniu domowych ekspresów, co znacznie ułatwia przyrządzenie mlecznej, gładkiej pianki. Jeśli jednak parzysz kawę w innym urządzeniu, warto zaopatrzyć się w niezależny, najlepiej elektryczny spieniacz. Zarówno dysza spieniająca w ekspresie, jak i dobrej jakości spieniacz elektryczny umożliwiają proste i szybkie spienienie mleka oraz jednocześnie podgrzanie go do optymalnej temperatury, czyli ok. 65 stopni Celsjusza. Jednak nawet gdy nie dysponujesz żadnym z wymienionych urządzeń, możesz spienić mleko – w domowych warunkach pomocny okaże się np. blender lub słoik ze szczelną pokrywką. Minusem takich metod jest m.in. konieczność samodzielnego podgrzewania mleka i kontrolowania jego temperatury.
Jak spienić mleko do kawy spieniaczem?
W przypadku spieniacza elektrycznego z funkcją podgrzewania wystarczy wlać do niego zimne mleko i uruchomić mechanizm, by po chwili uzyskać puszysty mleczny dodatek. Mając do dyspozycji dyszę spieniającą, umieszczamy ją w dzbanku z zimnym mlekiem, uruchamiany urządzenie, a naczyniem wykonujemy okrężne ruchy. Gdy mleko zwiększy objętość, dyszę należy zanurzyć głębiej. Podczas spieniania mleka do kawy trzeba uważać, aby go nie przegrzać, ponieważ spowoduje to, że nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Jeśli natomiast na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, warto postukać w dzbanek, by opadły i nie powodowały wrażenia suchości.