Jak zrobić orzeźwiający espresso tonic?
Nasz ulubiony przepis na kawę z tonikiem
Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz wyższe temperatury i rosnące pragnienie orzeźwienia, które zapewni ochłodę w upalne letnie dni. Wśród napojów przynoszących ulgę od gorąca, szczególne miejsce zajmuje espresso tonic.
To drink, który łączy w sobie intensywność espresso z orzeźwiającym charakterem toniku, tworząc zaskakujące połączenie smaku, którego szuka każdy miłośnik kawy.
Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszym ulubionym przepisem na espresso tonic, który z pewnością stanie się Waszym hitem na letnie dni. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne i podaruj sobie odrobinę orzeźwienia!
Kawa z tonikiem – skąd pomysł na to połączenie?
Połączenie intensywnego espresso z kwaskowatym i gorzkim smakiem toniku może wydawać się zaskakująco nietypowe i na pierwszy rzut oka dziwne. Jednak okazuje się, że espresso z tonikiem to kompozycja, którą zdecydowanie warto zrobić. Nie dość, że ich smaki doskonale się uzupełniają, to jeszcze mogą tworzyć obłędny bezalkoholowy napój na różne okazje.
Za powstanie tego drinka odpowiedzialna jest znana szwedzka baristka posiadająca własną palarnię kawy i kawiarnię, Anne Lunnel. To właśnie tonic espresso stał się klasykiem w ofercie wielu kawiarni i barów kawowych od 2014 roku, szybko zyskując na popularności.
Espresso tonic – idealne na ciepłe dni i nie tylko!
Espresso tonic to niekonwencjonalne połączenie, które zyskuje na popularności wśród miłośników kawy. Jest to doskonała propozycja dla osób szukających orzeźwienia, a jednocześnie pragnących cieszyć się intensywnym smakiem espresso. Idealny moment na przygotowanie kawy z tonikiem to upalne dni, kiedy tradycyjna gorąca kawa wydaje się zbyt ciężka.
Z uwagi na dużą zawartość kofeiny espresso tonic świetnie sprawdzi się także jako pobudzający napój podczas popołudniowego spadku energii. Wyobraź sobie, że odpoczywasz w barze przy plaży, delektując się właśnie nim!
A poza sezonem letnim? Kawa espresso tonic może być świetną alternatywą dla drinków alkoholowych.
Kawa espresso tonic – kilka słów o składnikach
Jeśli chcesz stworzyć unikalne połączenie espresso z tonikiem samodzielnie, koniecznie zwróć uwagę na składniki, ponieważ od nich zależy końcowy smak napoju. Niskiej jakości kawa i tonik mogą sprawić, że napój będzie po prostu nieprzyjemny w smaku.
Jaką zatem kawę i tonik wybrać, by cieszyć się doskonałym smakiem i właściwościami pobudzającymi?
Jaka kawa do tonic espresso?
Do przygotowania tonic espresso najlepsze będą średnio palone ziarna kawy, które mają wyraźne, owocowe nuty i dobry balans. Takie połączenie podkreśli orzeźwiający charakter napoju, a kawa będzie dobrze komponować się z gorzko-słodkim smakiem toniku.
Wybierając ziarna do tego drinka, zawsze warto zwracać uwagę na ich profil smakowy. Ziarna z nutami cytrusowymi, jagodowymi, wiśniowo-korzennymi lub kwiatowymi świetnie sprawdzi się w połączeniu z tonikiem, ponieważ te aromaty wspaniale uzupełniają się z charakterystyczną goryczką tego napoju. Konkretne nuty smakowe są kwestią indywidualnych preferencji, jednak jedno jest pewne – zawsze warto używać świeżo palonej kawy, aby maksymalnie wydobyć aromat i smak zawarty w jej ziarnach!
Jednym z popularnych wyborów są kawy z Etiopii, która charakteryzuje się lekką kwasowością oraz bogatymi nutami owocowymi. Innym dobrym wyborem może być kawa pochodząca z Ameryki Środkowej, np. z Kostaryki czy Gwatemali, które również oferują interesujące profile smakowe, pasujące do tego typu przepisu.
Pamiętaj także, że sposób przygotowania kawy również ma znaczenie – espresso, dzięki swojej koncentracji i intensywności, idealnie nadaje się do połączenia z tonikiem, tworząc orzeźwiający, ale równocześnie mocny napój. Jeśli nie posiadasz ekspresu ciśnieniowego, równie dobrze możesz zaparzyć tradycyjne espresso w kawiarce lub mocną kawę w aeropressie lub we french pressie.
Który tonik do espresso tonic będzie najlepszy?
Nie warto także oszczędzać na toniku – im wyższa będzie jego jakość, tym smaczniejszy efekt. Toniki znanych koncernów spożywczych będą z tzw. braku laku wystarczające, jednak aby uzyskać bardziej bogaty smak, do espresso tonic zdecydowanie lepiej wybierać toniki premium marek specjalizujących się w naturalnych i rzemieślniczych produktach.
Toniki te często nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów, są słodzone naturalnymi cukrami zamiast syropu glukozowo-fruktozowego, co ma znaczący wpływ na ostateczny smak napoju.
Tonik możesz także wykonać samodzielnie. Receptury bez trudu znajdziesz w sieci, a potrzebne Ci będą m. in.: chinina, woda gazowana, trawa cytrynowa oraz cytrusy: sok i skórka z cytryny lub pomarańczy, według uznania.
Eksperymentowanie z różnymi rodzajami toników może być przyjemnym sposobem na znalezienie idealnej kombinacji, która najlepiej odpowiada Twojemu gustowi.
Kawa tonic espresso – jak zrobić ją w domu?
Oto nasz ulubiony przepis na tonic espresso. Co będzie Ci potrzebne, aby otrzymać orzeźwiający napój kawowy?
- 50 ml espresso
- 180 ml dobrej jakości toniku
- kostki lodu
Przyrządź espresso. W wysokiej szklance umieść kostki lodu. Następnie wlej tonik, a po nim wlej espresso (schłodzone!). Jeśli chcesz otrzymać estetyczny efekt dwuwarstowej kawy, espresso należy lać po ściankach szklanki. Na koniec możesz udekorować plasterkami cytryny, plasterkami pomarańczy albo listkami mięty lub melisy. Napój tonic espresso gotowy!
Espresso z tonikiem – eksperymentuj!
Espresso tonic to wybór dla osób otwartych na kulinarne eksperymenty i szukających nowych smakowych doznań. Oprócz właściwości orzeźwiających, espresso tonic to napój bardzo „elastyczny” i „plastyczny”, który może stać się bazą do wyjątkowych doświadczeń smakowych, ponieważ doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami.
Zacznijmy od tego, że warto poeksperymentować z różnymi proporcjami i smakami kawy, a także próbować dodatków, jak świeża mięta czy plasterki limonki, pomarańczy czy cytryny, a także mrożone owoce, które mogą wzbogacić i urozmaicić smak napoju.
Lubisz cytrusowe smaki? Do toniku wyciśnij sok z limonki lub pomarańczy, lub też wsyp skórkę z tych owoców – w ten sposób otrzymasz kawę z lemoniadą! Wolisz bardziej słodkie i esencjonalne napoje? Z pewnością do gustu przypadnie Ci dodatek łyżeczki syropu waniliowego lub karmelowego. A może wolisz coś mocniejszego? Możesz przygotować także połączenie kawy z tonikiem i alkoholem. W tym przypadku oczywiście świetnie sprawdzi się gin!
Espresso tonic – drink, który zdecydowanie warto zrobić!
Espresso tonic to napój, który zdecydowanie warto zrobić. Łącząc ze sobą intensywność espresso oraz orzeźwiającą goryczkę toniku, tworzy niezapomniane doznania smakowe. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają ciekawych alternatyw dla tradycyjnych napojów.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika kawy. Koniecznie spróbuj espresso tonic, który stał się już klasyką pośród letnich napojów kawowych, przyciągając uwagę zarówno smakoszy kawy, jak i tych, którzy cenią sobie oryginalność i świeżość w każdym łyku!