Search
Logowanie Rejestracja

Jak zaparzyć kawę, która podbije nasze podniebienie?

Lista artykułów blogowych
parzenie kawy w kawiarce

 

 

 

O tym, jaki smak będzie miała kawa, decyduje nie tylko jej rodzaj, ale również sposób parzenia. I nie ma znaczenia, czy preferujesz latte, kawę po turecku czy z kawiarki – aby wydobyć ze zmielonych ziaren to, co najlepsze, trzeba parzyć kawę umiejętnie. Sprawdź, jak to zrobić i jakich błędów nie popełniać!

 

Jak zaparzyć kawę?

Dokładny proces parzenia kawy zależy od tego, jaką metodę preferujesz. Najprostszym sposobem jest zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą, a następnie oddzielnie w filtrze napoju od fusów. Parzenie kawy w kawiarce wymaga natomiast zastosowania odpowiednio zmielonych ziaren – umieszcza się je w sitku nad zbiornikiem z wodą. Pod wpływem ciśnienia woda przesącza się przez sitko, a gotowy napój pojawia się w górnym pojemniku. Kawa po turecku przygotowywana jest z kolei w tzw. tygielku i co ciekawe zalewana jest zimną wodą, po czym kilkukrotnie podgrzewana. Doskonałą kawę można otrzymać także z urządzeń takich jak Chemex, Aeropress czy dripper. Nie można zapomnieć też o kawie z ekspresu – aby ją przyrządzić, należy ubić zmielone ziarna tamperem i uruchomić wybrany program. Parzenie kawy w zaparzaczu typu French Press polega natomiast na wyciskaniu napoju przez filtr przy użyciu tłoczka.

Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy

Wybór metody parzenia kawy zależy od tego, jaki smak, aromat czy body napoju preferujesz. Jeśli już posiadasz odpowiedni sprzęt, pamiętaj o tym, by podczas zaparzania kawy nie popełnić błędów, które niekorzystnie wpłyną na walory napoju. Należą do nich:

 

  • zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem i doprowadzenie do wrzenia kawy po turecku – wrzątek powoduje przeparzenie napoju i zabija jego aromat. Odpowiednia temperatura wody do kawy waha się w granicach 85-95 stopni,
  • niedostosowanie stopnia zmielenia kawy do metody parzenia – np. kawa z ekspresu ciśnieniowego wymaga drobniejszej granulacji, a w zaparzaczach typu French Press czy Chemex stosuje się grubiej zmielone ziarna,
  • zbyt krótki lub zbyt długi czas parzenia – w pierwszym przypadku nie wydobędziesz z ziaren pełni aromatu, w drugim napój będzie zbyt gorzki,
  • używanie złej wody – parzenie kawy w zaparzaczu wymaga zastosowania świeżej, miękkiej, filtrowanej wody,
  • zła jakość kawy – wybieraj tylko dobrą kawę ziarnistą i miel ją krótko przed użyciem, by nie wywietrzała.

 

Jeśli chcesz rozkoszować się doskonałym napojem, nie popełniaj powyższych błędów, a dodatkowo zapoznaj się z informacją o sposobie parzenia kawy, która często znajduje się na opakowaniu.

jak zaparzyć kawę

Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

0 0 vote
Article Rating
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ekspres GINA SMART Coffee – inteligentny przyrząd do parzenia kawy - Gorilla Coffee
1 rok temu

[…] serwer z borokrzemowego szkła ułatwia jego podawanie. Ciekawostką jest fakt, że przyrząd do parzenia kawy Gina parzy również herbatę, dzięki czemu jest jeszcze bardziej funkcjonalny. Na plus trzeba […]

Jak mielić kawę do French Pressu? Mielenie kawy French Press - Gorilla Coffee
1 rok temu

[…] stopniu wypalenia, co pozwala przyrządzić w nim ulubiony napój. Aby jednak w pełni wydobyć walory smakowe kawy, niezwykle ważne jest właściwe rozdrobnienie nasion. Najlepiej, gdy zaopatrzysz się w młynek […]

Kawa z piankami Marshallow, jak przygotować kawę z piankami? - Gorilla Coffee
1 rok temu

[…] składników – ulubionej kawy, mleka oraz pianek. Przygotowanie napoju jest bardzo proste – zaparz kawę, dolej do niej gorące, spienione mleko, a na wierzchu ułóż pianki. Pod wpływem temperatury […]

shares