Logowanie Rejestracja

Jak zaparzyć kawę, która podbije nasze podniebienie?

parzenie kawy w kawiarce

 

 

 

O tym, jaki smak będzie miała kawa, decyduje nie tylko jej rodzaj, ale również sposób parzenia. I nie ma znaczenia, czy preferujesz latte, kawę po turecku czy z kawiarki – aby wydobyć ze zmielonych ziaren to, co najlepsze, trzeba parzyć kawę umiejętnie. Sprawdź, jak to zrobić i jakich błędów nie popełniać!

 

Jak zaparzyć kawę?

Dokładny proces parzenia kawy zależy od tego, jaką metodę preferujesz. Najprostszym sposobem jest zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą, a następnie oddzielnie w filtrze napoju od fusów. Parzenie kawy w kawiarce wymaga natomiast zastosowania odpowiednio zmielonych ziaren – umieszcza się je w sitku nad zbiornikiem z wodą. Pod wpływem ciśnienia woda przesącza się przez sitko, a gotowy napój pojawia się w górnym pojemniku. Kawa po turecku przygotowywana jest z kolei w tzw. tygielku i co ciekawe zalewana jest zimną wodą, po czym kilkukrotnie podgrzewana. Doskonałą kawę można otrzymać także z urządzeń takich jak Chemex, Aeropress czy dripper. Nie można zapomnieć też o kawie z ekspresu – aby ją przyrządzić, należy ubić zmielone ziarna tamperem i uruchomić wybrany program. Parzenie kawy w zaparzaczu typu French Press polega natomiast na wyciskaniu napoju przez filtr przy użyciu tłoczka.

Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy

Wybór metody parzenia kawy zależy od tego, jaki smak, aromat czy body napoju preferujesz. Jeśli już posiadasz odpowiedni sprzęt, pamiętaj o tym, by podczas zaparzania kawy nie popełnić błędów, które niekorzystnie wpłyną na walory napoju. Należą do nich:

 

  • zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem i doprowadzenie do wrzenia kawy po turecku – wrzątek powoduje przeparzenie napoju i zabija jego aromat. Odpowiednia temperatura wody do kawy waha się w granicach 85-95 stopni,
  • niedostosowanie stopnia zmielenia kawy do metody parzenia – np. kawa z ekspresu ciśnieniowego wymaga drobniejszej granulacji, a w zaparzaczach typu French Press czy Chemex stosuje się grubiej zmielone ziarna,
  • zbyt krótki lub zbyt długi czas parzenia – w pierwszym przypadku nie wydobędziesz z ziaren pełni aromatu, w drugim napój będzie zbyt gorzki,
  • używanie złej wody – parzenie kawy w zaparzaczu wymaga zastosowania świeżej, miękkiej, filtrowanej wody,
  • zła jakość kawy – wybieraj tylko dobrą kawę ziarnistą i miel ją krótko przed użyciem, by nie wywietrzała.

 

Jeśli chcesz rozkoszować się doskonałym napojem, nie popełniaj powyższych błędów, a dodatkowo zapoznaj się z informacją o sposobie parzenia kawy, która często znajduje się na opakowaniu.

jak zaparzyć kawę

preloader