Ziarna kawy, które trafiają do klientów, są wcześniej wypalane w palarniach. To właśnie temu procesowi zawdzięczają swój brązowy kolor oraz aromat. Choć wydaje się, że palenie nasion jest skomplikowane, możesz wykonać je sam w domu. Sprawdź, jak to zrobić!
Wypalanie kawy w domu jest prostsze, niż myślisz!
Jakie są metody wypalania kawy w domu?
Domowe metody palenia kawy w domu nie są skomplikowana ani trudne – na początek wystarczy Ci jedynie rozgrzana patelnia lub wok, na które wrzuca się nasiona i miesza. Cały proces nie różni się od prażenia orzechów czy nasion słonecznika. Trzeba pamiętać, że palenie kawy w domu w ten sposób odbywa się bez dodatku tłuszczu, a jednorazowo palonych ziaren nie może być za dużo – aby wypalały się równomiernie, powinny zakrywać jedynie dno naczynia (nie układamy ich warstwowo). Ziarna kawy w warunkach domowych można prażyć również na blaszce w piekarniku, przy około 200°C. To zbliżona temperatura do tej, którą osiąga się podczas tradycyjnego wypalania kawy w piecach bębnowych (190°C). Wadą tej metody jest jednak to, że trudniej kontrolować w niej stopień wypalenia kawy. W obu wypadkach trzeba także na bieżąco sprawdzać kolor oraz zapach nasion, aby uniknąć ich spalenia.
Wypalanie kawy w domu – przydatne sprzęty
Patelnia i piekarnik to jedne z podstawowych kuchennych sprzętów, które można wykorzystać do amatorskiego prażenia zielonych nasion kawy. Co ciekawe, doskonale nadaje się do tego również maszyna do popcornu – miłośnicy prażonej kukurydzy oraz kawy mogą więc wykorzystać ją w podwójnej roli. Na szczególną uwagą zasługuje natomiast domowa palarka kawy przeznaczona typowo do samodzielnego palenia surowych nasion. Takie urządzenie ma wiele zalet, a główną z nich jest możliwość ustawienia parametrów palenia, a także uzyskanie niezwykle precyzyjnych, powtarzalnych efektów. Różne modele oferują odmienne funkcje, ale łączy je automatyzacja procesu palenia, co dodatkowo zapewnia użytkownikowi wygodę i oszczędność czasu.
Jak widać, jest kilka metod palenia kawy w domu, które może wypróbować każdy jej miłośnik. Wystarczy zaopatrzyć się w internecie w surowe, zielone ziarna, przygotować niezbędne akcesoria i przystąpić do dzieła. Bez względu na to, który sposób palenia kawy wybierzemy, należy zawsze zachować ostrożność przy obcowaniu z wysokimi temperaturami. Już dziś spróbuj swoich sił w samodzielnym roastingu!