[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”1_2″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://gorillacoffee.pl/wp-content/uploads/2019/02/rodzaje-palenia-kawy.jpg” alt=”stopień wypalenia kawy” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_2″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Nie każdy wie, że wypalanie kawy to proces, który w ogromnym stopniu decyduje o smaku zaparzonego napoju. Różne kawy wymagają odmiennego czasu palenia i temperatury – to właśnie te czynniki decydują o ich ostatecznym kolorze ziaren i ich aromacie. Oto co trzeba wiedzieć o wypalaniu kawy!
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][/tm_pb_row][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”1_2″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”50px|||”]
Dlaczego wypala się kawę?
Niewypalone ziarna kawy zupełnie nie przypominają tych, które ostatecznie w niewielkich opakowaniach trafiają do klientów. Są zielone oraz ubogie w smak i aromat, co zdecydowanie odróżnia je od aromatycznych, brązowych, wypalonych ziaren. To właśnie proces wypalania powoduje, że niezachęcające, surowe ziarna nabierają charakteru, a ilość zawartych w nich związków aromatyczno-smakowych zwiększa się wielokrotnie. Aby jednak wydobyć z ziaren wszystko, co możliwe, niezwykle ważne jest dobranie właściwych parametrów palenia. Niewielkie zmiany temperatury lub czasu wypalania mogą spowodować, że z tego samego gatunku kawy otrzymamy napój o innych właściwościach oraz zawartości kofeiny.
Stopień wypalenia kawy a smak
Zwykle wyróżnia się 4 stopnie wypalenia kawy: jasny, średni, średnio-ciemny i ciemny. Ten ogólny podział można rozszerzyć o dodatkowe rodzaje palenia, m.in. jasny cinnamon czy ciemny french. Jak wpływają one na walory smakowe kawy? Ogólna zasada mówi, że im jaśniej wypalona kawa, tym więcej w niej aromatów kwiatowych, owocowych oraz kwasowości. Natomiast ziarna ciemniejsze podczas wypalania tracą stopniowo naturalne cechy na rzecz nut orzechowo-czekoladowych oraz goryczki. Te najciemniej wypalone są zupełnie pozbawione pierwotnych walorów, a ilość kofeiny jest w nich mniejsza niż w jaśniej palonych ziarnach. W efekcie najmocniejsza w smaku kawa ma najsłabsze właściwości pobudzające.
Najpopularniejszym stopniem palenia kawy jest palenie średnie – w takich ziarnach aromaty naturalne i powstałe podczas wypalania są najlepiej zbalansowane. Warto jednak wypróbować kawy o różnym stopniu wypalenia, by znaleźć tę, która smakuje najlepiej.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_2″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://gorillacoffee.pl/wp-content/uploads/2019/02/rodzaje-plenia-kawy.jpg” alt=”sposób wypalenia kawy ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”on” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][/tm_pb_row][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”off” divider_style=”solid”] [/tm_pb_divider][/tm_pb_column][/tm_pb_row][tm_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” use_grid_padding=”on” width_unit=”on” custom_padding=”15px||15px|” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” vertical_alligment_1=”start” responsive_laptop_1=”inherit” responsive_tablet_1=”inherit” responsive_phone_1=”inherit” order_laptop_1=”1″ order_tablet_1=”1″ order_phone_1=”1″ parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” vertical_alligment_2=”start” responsive_laptop_2=”inherit” responsive_tablet_2=”inherit” responsive_phone_2=”inherit” order_laptop_2=”2″ order_tablet_2=”2″ order_phone_2=”2″ parallax_3=”off” parallax_method_3=”off” vertical_alligment_3=”start” responsive_laptop_3=”inherit” responsive_tablet_3=”inherit” responsive_phone_3=”inherit” order_laptop_3=”3″ order_tablet_3=”3″ order_phone_3=”3″ parallax_4=”off” parallax_method_4=”off” vertical_alligment_4=”start” responsive_laptop_4=”inherit” responsive_tablet_4=”inherit” responsive_phone_4=”inherit” order_laptop_4=”4″ order_tablet_4=”4″ order_phone_4=”4″ column_padding_mobile=”on”][tm_pb_column type=”1_4″][tm_pb_product admin_label=”PAB” id=”4839 „] [/tm_pb_product][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_4″][tm_pb_product admin_label=”Product” id=”1903″] [/tm_pb_product][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_4″][tm_pb_product admin_label=”Product” id=”1922″] [/tm_pb_product][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_4″][tm_pb_product admin_label=”kona” id=” 769912″] [/tm_pb_product][/tm_pb_column][/tm_pb_row][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”off” divider_style=”solid”] [/tm_pb_divider][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]