Jak zostać baristą? Dowiedz się, co powinno wyróżniać dobrego baristę i jak zacząć karierę w tym zawodzie!
Lubisz kawę, masz o niej sporą wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, a przyrządzane przez Ciebie napary zbierają same pochwały? Być może kurs baristy jest właśnie dla Ciebie!
Barista, jak zacząć przygodę z zawodowym parzeniem kawy?
Aby być baristą z prawdziwego zdarzenia, nie wystarczy stać za barem w kawiarni lub restauracji. Jednak barista bez doświadczenia powinien docenić podobne stanowisko pracy – dzięki niemu może się szkolić i poznawać swój fach od podszewki (często pod okiem doświadczonego baristy). Przedstawiciel tego zawodu musi wykazywać się szeroką wiedzą na temat samej kawy oraz metod jej parzenia, jak również posiadać szereg umiejętności praktycznych: parzenie naparu różnymi metodami to oczywiście podstawa.
Niezbędna jest także umiejętność obsługi sprzętu do parzenia kawy oraz jego konserwacji, estetycznego podawania napoju, a nawet jego dekorowania. Wielu czynności wykonywanych na co dzień w zawodzie baristy można nauczyć się samodzielnie, ale jeśli naprawdę chcesz zostać specjalistą w branży, powinieneś zdobyć odpowiednie kwalifikacje.
Barista kwalifikacje, które warto mieć.
Nauka od doświadczonego baristy lub samodzielne pogłębianie wiedzy nie są jedynymi sposobami, aby uczyć się tego zawodu. Chcąc zdobyć kwalifikacje dające Ci większe szanse na pracę na stanowisku baristy, z pewnością warto zapisać się na specjalne szkolenie – takie kursy oferują w Polsce różne firmy. Musisz jednak pamiętać, że raz odbyty kurs to jeszcze nie wszystko. Barista powinien być otwarty na rozwój i cały czas zgłębiać tajniki kawy – w pewnym sensie pozwala na to codzienna praktyka zawodowa, ale warto również regularnie pojawiać się na branżowych targach, brać udział w warsztatach czy w innego rodzaju imprezach.
Obecnie najpopularniejszymi kursami baristycznymi są te organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA), czyli prestiżowe stowarzyszenie skupiające najlepszych baristów, roasterów i miłośników kawy z całego świata. Organizacja ma swój oddział w Polsce, dzięki czemu każdy zainteresowany wkroczeniem na kawową ścieżkę kariery może zapisać się na warsztaty o różnym stopniu zaawansowania. Obecnie również sklep Ingagi Coffee należy do SCA i wszystkie oferowane przez nas kawy to kawy speciality.
W większym skrócie kurs baristy składa się z 3 poziomów: podstawowy, zaawansowany i profesjonalny.
- Na poziomie podstawowym kursu przygodę z kawą zaczniemy od bardzo podstawowej wiedzy na temat ziaren, obróbki, parzenia. Kurs zazwyczaj trwa od połowy do jednego dnia.
- Poziom zaawansowany w przeciwieństwie to poziomu podstawowego będzie kierowany już do osób z doświadczeniem na stanowisku. Do tych, którzy posiadają doszlifowane podstawy i czują się dobrze i swobodnie w tym co robią. Kurs trwa jeden do dwóch dni. Zakończony jest egzaminem.
- Poziom profesjonalny jak sama nazwa mówi jest dla osób chcący zagłębić się w największe szczegóły o kawie jakie są dostępne, jest to poziom dla tych, którzy chcą dowiedzieć się dosłownie wszystkiego na temat ziaren kawowca jak i najlepszych technik przygotowania czarnego naparu w każdy możliwy i znany nam sposób. Szkolenie profesjonalistów trwa od dwóch do trzech dni.
Droga do stanowiska baristy w dobrej kawiarni wcale nie musi być kręta.
Wiedza oraz praktyczne umiejętności z pewnością są kluczem do sukcesu. A jeśli dodatkowo kawa i wszystko, co z nią związane jest Twoją pasją, Twoje szanse na zrobienie kariery w tym zawodzie znacznie rosną!