Aromat kawy oraz jej smak bywają bardzo złożone – aby proces parzenia wydobył z ziaren wszystkie ich walory, trzeba je odpowiednio przechowywać. Czy zostawić je w oryginalnym opakowaniu, czy lepiej zastosować specjalny pojemnik na kawę?
Kiedy kawa traci smak i zapach?
Kawa ziarnista zachowuje pełnię swoich właściwości przez 3-4 tygodnie po wypaleniu, ale pod warunkiem, że przechowujesz ją w optymalnych warunkach. Jeszcze szybciej traci swój smak oraz aromat kawa mielona – co prawda świeżo rozdrobnione ziarna można przechować przez kilka dni, jednak już godzina wystarczy, by kawa w takiej postaci zaczęła wietrzeć. Największe zagrożenie dla ziaren stanowi wilgoć, powietrze oraz światło, ale na ich jakość wpływają również zbyt wysokie lub niskie temperatury i obce zapachy, które kawa wyjątkowo dobrze pochłania. Wszystkie te czynniki powodują, że nasiona szybciej tracą swoje właściwości, a obecne w ich nuty po zaparzeniu naparu są po prostu niewyczuwalne.
Jak przechowywać kawę prawidłowo?
Kawę najlepiej trzymać w szafce w temperaturze pokojowej. Nie może znajdować się na słońcu ani w lodówce – w ostatnim wypadku zbyt niska temperatura, obecność innych zapachów, a także wilgoć powodują, że nawet szczelnie zamknięta utraci pierwotną jakość. Co ciekawe, kawy nie należy także przesypywać do szklanych ani metalowych pojemników – w przypadku tych pierwszych ziarna mogą być narażone na działanie słońca, natomiast te drugie wpływają negatywnie na smak naparu. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie kawy ziarnistej w oryginalnym opakowaniu, które można szczelnie zamknąć klipsem i w którym często znajdują się otwory wentylacyjne umożliwiające odprowadzenie dwutlenku węgla wydzielanego przez wypalone nasiona. Kawę w fabrycznym opakowaniu można dla dodatkowej ochrony umieścić w słoiku bądź puszce.
Jeśli zadbasz o prawidłowe przechowywanie kawy i mielenie jej na krótko przez zaparzeniem, zyskasz pewność, że Twój ulubiony napar będzie zawsze smakował tak samo. Wystarczy stosować się do prostych wskazówek, a Twoja kawa zachowa swoje właściwości tak długo jak to tylko możliwe.