Przyrządzenie dobrej kawy wymaga m.in. prawidłowego wyboru ziaren i umiejętnego zaparzenia. Nie każdy jednak wie, że aby móc w pełni poznać walory świeżego napoju, istotne jest również naczynie, w którym zostanie on zaserwowany. Na pytanie, jak pić kawę – z kubka czy filiżanki, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wybór naczynia w dużej mierze zależy od rodzaju ulubionego napoju.
Filiżanka do kawy – jakie powinna mieć cechy?
Trudno wyobrazić sobie popularne espresso albo cappuccino zaserwowane w naczyniu innym niż filiżanka. W pierwszym wypadku niewielką ilość napoju podaje się w filiżance o pojemności 50-70 ml oraz o łagodnym, nieckowatym dnie, dzięki któremu na wierzchu powstaje crema. Najlepszym rozwiązaniem jest naczynie z grubej porcelany, które po podgrzaniu dłużej utrzymuje optymalną temperaturę kawy. To o większej średnicy umożliwi także zawirowanie napojem i wyczucie jego złożonych nut zapachowych. Jeśli natomiast chodzi o mleczne cappuccino, również w tym wypadku sprawdza się porcelanowa filiżanka, jednak o większej objętości – 150-180 ml – oraz o wybrzuszonych ściankach lub rozszerzona u góry. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku espresso, taka forma naczynia sprawia, że wlewane do niego mleko wytwarza na powierzchni cappuccino delikatną piankę.
Kiedy wybrać kubek do kawy?
Kubek, który wyróżnia się znacznie większą pojemnością od filiżanki, zwykle stosowany jest do podawania kawy parzonej metodami alternatywnymi – przyrządzona w ten sposób może mieć nawet ponad 300 ml objętości. Kawa w kubku wolniej paruje i stygnie, a ponadto nie trzeba ciągle jej dolewać. Wszystko to jest zasługą sporych rozmiarów naczynia, które, tak samo jak filiżanki, powinno być wykonane z neutralnego smakowo i zapachowo materiału. Zwykle jest to ceramika, jednak w ostatnich czasach panuje również moda na picie kawy w kubkach emaliowanych. Choć kawą w kubku trudniej zakołysać, by poczuć jej aromat, w pewnym stopniu również jest to możliwe. Tego rodzaju naczynie nie ma sobie jednak równych, gdy bardziej niż zapach cenisz sobie smak napoju, możliwość wygodnego chwycenia kubka w dłonie i rozgrzania ich. Kawa w filiżance lub w kubku może zostać zastąpiona również kawą w szklance, np. w przypadku latte machiato czy irish coffee. Warto wypróbować różne sposoby podawania, by znaleźć idealne naczynie, w którym Twoja kawa smakuje najlepiej.