Jak przyrządzić dobrą kawę w ekspresie przelewowym? Kluczem do uzyskania esencjonalnego napoju jest wybór doskonałych ziaren i samodzielne ich mielenie na krótko przed parzeniem. Aby podczas ekstrakcji nasiona uwolniły to, co w nich najlepsze, muszą być jednak rozdrobnione w odpowiednim stopniu.
Jak działa ekspres przelewowy?
Tego typu urządzenie to idealne rozwiązanie dla osób, które często przyrządzają spore ilości kawy. Umożliwia zaparzenie kilku porcji napoju jednocześnie i to zaledwie w ciągu kilku minut. Działanie ekspresu przelewowego polega na przelewaniu gorącej wody przez filtr wypełniony zmieloną kawą. Jego obsługa jest bardzo prosta – wystarczy umieścić wewnątrz filtr z porcją rozdrobnionych nasion, wypełnić specjalny zbiornik zimną wodą i uruchomić urządzenie. Ekspres sam podgrzewa wodę, która, przelewając się przez kawę, skapuje do ustawionego niżej dzbanka w postaci gotowego do podania napoju. Ważną zaletą tej metody jest nie tylko możliwość przygotowania naparu dla kilku osób, ale także brak fusów. Wiele nowoczesnych ekspresów przelewowych zostało wyposażonych w płytę grzewczą, dzięki której przyrządzony napój utrzymuje odpowiednią temperaturę przez dłuższy czas.
Metoda przelewowa – odpowiednie mielenie kawy
Proces przygotowania kawy w ekspresie przelewowym trwa znacznie dłużej niż w ekspresie ciśnieniowym i zajmuje od kilku do nawet kilkunastu minut. Tak długi kontakt ziaren z gorącą wodą wymaga, by były one zmielone dość grubo – zgodnie z zasadą, że im dłużej trwa ekstrakcja, tym większe powinny być drobiny kawy. Dzięki temu zawarte w nich składniki mogą uwalniać się stopniowo. W przypadku metody przelewowej zastosowanie zbyt miałko zmielonych nasion przekłada się na uzyskanie przepatrzonego, niesmacznego, gorzkiego naparu. Dodatkowo zbyt małe drobinki mogłyby bez trudu zatkać filtr, co w efekcie uniemożliwiłoby zaparzenie napoju. Jeśli chodzi o mielenie kawy do ekspresu przelewowego, duże ułatwienie stanowi młynek zintegrowany z urządzeniem – dzięki niemu zyskujemy pewność, że drobinki będą odpowiedniego rozmiaru.