Logowanie Rejestracja

Domowy syrop do kawy – przepis na aromatyczną kawę!

syrop do kawy

 

 

Kawa nie zawsze musi smakować tak samo – ulubiony napój można łatwo wzbogacić o dodatkowe nuty smakowe. Dobry syrop do kawy sprawi, że nabierze ona wyrazistości i słodyczy. Sprawdź, jak przygotować go w domu!

 

Dlaczego warto sięgnąć po syrop do kawy?

Wśród dodatków, których można użyć do kawy, znajdują się syropy. Przygotowane z rozmaitych składników dodadzą napojowi innego niż zwykle charakteru, uzupełniając go o ulubiony smak i aromat. Czekoladowy, karmelowy, amaretto, orzechowy czy waniliowy – to tylko kilka przykładów syropów, którymi kawowi smakosze chętnie doprawiają swoją codzienną kawę. Ich zastosowanie jest również świetnym sposobem na przygotowanie napoju podkreślającego np. smak deseru – zwłaszcza jeśli również do niego dodasz kapkę aromatycznej esencji. Niektóre z syropów do kawy, np. imbirowy czy cynamonowy, doskonale sprawdzą się też w chłodne, jesienno-zimowe dni, pomagając skutecznie się rozgrzać. Te płynne, pełne słodyczy dodatki dostępne są w sklepach jako gotowe produkty, ale można je też z powodzeniem przygotować samodzielnie.

Przepis na domowy syrop do kawy

Bazę domowych syropów do kawy stanowi cukier oraz woda. Zawartość cukru, mającego właściwości konserwujące, sprawia, że takie dodatki można przechowywać przez dłuższy czas. Jak zrobić syrop do kawy? Najprostszą wersją jest syrop karmelowy – do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wymienionych już składników, czyli cukru i wody. Aby przyrządzić syrop o innym smaku i zapachu, wystarczy wzbogacić podstawowe składniki o ulubione przyprawy lub dodatki, np. cynamon, wiórki kokosowe, miętę, pastę waniliową, kakao itp.

 

Czekoladowy syrop do kawy – przepis:

 

  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • szczypta soli,
  • pół tabliczki ciemnej czekolady.

 

Wodę, cukier, kakao, sól wymieszać w ganku, podgrzać do rozpuszczenia składników, a następnie zagotować. Po kilku minutach zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i przez chwilę mieszać. Zdjąć garnek z ognia, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotowy syrop przelać np. do słoiczka i przechowywać w lodówce. Opcjonalnie można dodać również esencję waniliową lub szczyptą pieprzu kajeńskiego.

Masz swój ulubiony przepis na domowy syrop do kawy? Koniecznie dodaj go do aromatycznej kawy ze sklepu Gorilla Coffee!

kawa z syropem
preloader