Kawa nie tylko do picia!
Miłośnicy smaku i aromatu kawy z pewnością z apetytem wypróbują przepis na pyszny deser kawowy. Jeśli nie wiesz, co zrobić z mascarpone, a podobnie jak my uwielbiasz desery w pucharkach, to koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami.
Deser kawowy z mascarpone – idealny na upały
Mascarpone jest wdzięcznym składnikiem wielu kremów do ciast, muffinek czy nadziewanych babeczek. Dzięki odpowiednim dodatkom doskonale sprawdzi się także jako deser sam w sobie, szczególnie jeśli podasz go w eleganckim pucharku, miseczce lub modnym słoiku. Jak przyrządzić deser kawowy na zimno na bazie tego uniwersalnego serka? Potrzebujesz 250 g mascarpone, 4 łyżki cukru pudru i filiżankę zimnej kawy. Serek zmiksuj z cukrem, a następnie do masy dodaj kilka łyżek naparu. Tak przygotowany krem możesz od razu przełożyć do pucharków, polać sosem czekoladowym lub posypać świeżo zmieloną kawą. Możesz również dodać do niego ubitą śmietanę kremówkę lub wykorzystać ją do dekoracji, podobnie jak kakaową posypkę czy biszkopty. Pomysłów na ozdobienie deseru kawowego z mascarpone jest naprawdę wiele! Aby nadać mu elegancką formę, warto nałożyć go do naczyń z rękawa cukierniczego wyposażonego w odpowiednią tylkę, a przed podaniem dobrze schłodzić. Jeżeli lubicie szybkie desery w pucharkach, to pokochacie naszą propozycję.
Przepis na tiramisu w szklance
Wymienione wyżej składniki posłużą również do przygotowania innego deseru kawowego, a mianowicie – tradycyjnego tiramisu, jednak podanego w oryginalnej formie. Poza mascarpone i cukrem potrzebne są 2 jajka. Białka trzeba ubić ze szczyptą soli, a żółtka z 45 g cukru. Do masy z żółtek dodaje się następnie 250 g serka mascarpone oraz ubite osobno białka. Tak powstały krem będzie można nałożyć do szklanek, jednak wcześniej należy umieścić w nich biszkopty krótko namoczone w zimnej kawie z dodatkiem alkoholu, np. rumu lub likieru amaretto. Aby tiramisu w szklance wyglądało apetycznie, na warstwę nasączonych biszkoptów nałóż część kremu jajecznego i posyp kakao. Ponownie ułóż nasączone biszkopty, krem i kakao. Jeśli w naczyniu zmieści się kolejna warstwa, wykonaj czynności ponownie. Pamiętaj – tiramisu najlepiej smakuje na następny dzień, gdy jest dobrze schłodzone, a wszystkie smaki się przenikają. Nie masz ochoty na gorącą kawę w ciepły dzień? Kawowy deser na zimno doskonale ją zastąpi. Sprawdź koniecznie! Gwarantujemy, że będziesz równie zadowolony, jeśli podasz nasze tiramisu w pucharkach.