Jaką kawę pić ?

Odpowiedz jest prosta. Taką, jaka smakuje najlepiej 🙂 Jaka smakuje najlepiej? Tego trzeba się dowiedzieć. Co jest nam potrzebne do uzyskania idealnego smaku kawy? Po pierwsze, dobrej jakości ziarna. Po drugie, odpowiedni do danej kawy oraz własnych preferencji smakowych sposób parzenia. Poniżej kilka sposobów na doskonałą kawę.

Kawiarka została wynaleziona w latach 30. XX wieku przez Antonio Bialettiego we Włoszech i od tamtej pory na stałe zagościła w we włoskich domach.

Kawiarka może być wykonana z aluminium bądź stali. Szczególną uwagę należy zwrócić na jakość stopu, z którego została wykonana. Słabej jakości kawiarki po zetknięciu z wysoką temperaturą i wodą mogą nadawać kawie metalicznego posmaku i uwalniać szkodliwe związki.

Bardzo istotny jest rozmiar kawiarki, który powinien być adekwatny do naszych potrzeb, ponieważ w kawiarce musimy zawsze przygotowywać napar w pełnej dedykowanej objętości.

Pojemność kawiarek oznaczona jest ilością filiżanek, jakie można otrzymać z jednorazowego parzenia.

Około 25-35 ml naparu kawy odpowiada jednej filiżance.

Kawa do parzenia w kawiarce powinna być zmielona dość drobno. Grubiej niż do espresso, ale drobniej niż do dripa. Odpowiednie mielenie ziarna spowoduje, że kawa będzie się sączyć do górnej części kawiarki, a nie gwałtownie wylewać. Zbyt drobne zmielenie ziarna może zatkać sitko i zatrzymać proces parzenia.

Do kawiarki wlewamy gorącą, przegotowaną wodę. Zabieg ten skraca czas kontaktu kawy z wysoką temperaturą, dzięki czemu uzyskamy kawę o mniejszej goryczy i lepszym smaku.

Wodę wlewamy do oznaczonej wysokości w dolnej części kawiarki.

Sitko wypełniamy kawą do wysokości rantu, delikatnie wyrównując palcem.

Kawy w sitku nie należy ubijać, wystarczy ją lekko wyrównać łyżeczką.

Zakręcamy kawiarkę i ustawimy ją na kuchence, na niskiej mocy palnika.

Proces parzenia powinien przebiegać wolno, spokojnym strumieniem.

Gdy tylko strumień kawy zmieni się na pianę i usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast zatrzymać proces parzenia poprzez zdjęcie kawiarki z palnika i przelanie kawy do filiżanek. Przetrzymanie kawiarki na palniku spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego gorzkiego i przypalonego smaku.

W kawiarce na 3 filiżanki uzyskamy około 150 ml naparu, co odpowiada 3 espresso.

Do parzenia w kawiarce doskonale sprawdzą się świeże kawy przeznaczone do parzenia espresso.