Kawiarka została wynaleziona w latach 30. XX wieku przez Antonio Bialettiego we Włoszech i od tamtej pory na stałe zagościła w we włoskich domach.
Kawiarka może być wykonana z aluminium bądź stali. Szczególną uwagę należy zwrócić na jakość stopu, z którego została wykonana. Słabej jakości kawiarki po zetknięciu z wysoką temperaturą i wodą mogą nadawać kawie metalicznego posmaku i uwalniać szkodliwe związki.
Bardzo istotny jest rozmiar kawiarki, który powinien być adekwatny do naszych potrzeb, ponieważ w kawiarce musimy zawsze przygotowywać napar w pełnej dedykowanej objętości.
Pojemność kawiarek oznaczona jest ilością filiżanek, jakie można otrzymać z jednorazowego parzenia.
Około 25-35 ml naparu kawy odpowiada jednej filiżance.
Kawa do parzenia w kawiarce powinna być zmielona dość drobno. Grubiej niż do espresso, ale drobniej niż do dripa. Odpowiednie mielenie ziarna spowoduje, że kawa będzie się sączyć do górnej części kawiarki, a nie gwałtownie wylewać. Zbyt drobne zmielenie ziarna może zatkać sitko i zatrzymać proces parzenia.
Do kawiarki wlewamy gorącą, przegotowaną wodę. Zabieg ten skraca czas kontaktu kawy z wysoką temperaturą, dzięki czemu uzyskamy kawę o mniejszej goryczy i lepszym smaku.
Wodę wlewamy do oznaczonej wysokości w dolnej części kawiarki.
Sitko wypełniamy kawą do wysokości rantu, delikatnie wyrównując palcem.
Kawy w sitku nie należy ubijać, wystarczy ją lekko wyrównać łyżeczką.
Zakręcamy kawiarkę i ustawimy ją na kuchence, na niskiej mocy palnika.
Proces parzenia powinien przebiegać wolno, spokojnym strumieniem.
Gdy tylko strumień kawy zmieni się na pianę i usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast zatrzymać proces parzenia poprzez zdjęcie kawiarki z palnika i przelanie kawy do filiżanek. Przetrzymanie kawiarki na palniku spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego gorzkiego i przypalonego smaku.
W kawiarce na 3 filiżanki uzyskamy około 150 ml naparu, co odpowiada 3 espresso.
Do parzenia w kawiarce doskonale sprawdzą się świeże kawy przeznaczone do parzenia espresso.