Logowanie Rejestracja

Dlaczego kawa jest kwaśna?

czy kawa jest zdrowa

 

 

 

Cierpka kawa to zmora kawoszy – jest zjawiskiem zdecydowanie niepożądanym i najczęściej świadczy o niskiej jakości ziaren. Co jeszcze wpływa na to, że kawa jest kwaśna i czy można temu zaradzić?

 

Kwaśność a kwasowość kawy

Kwaśna kawa jest niedobra, często nawet trudna do przełknięcia. Tego typu negatywne określenie trzeba jednak odróżnić od kwasowości, czyli naturalnej cechy nasion kawowca, które w zależności od wielu czynników mogą być bardziej lub mniej kwaskowe. Pojęcie to stosuje się najczęściej w przypadku wartościowych kaw, co ułatwia wybór ziaren spełniających indywidualne upodobania. O tym, jak bardzo kwaskowa jest kawa, decyduje m.in. region, w którym jest uprawiana, charakterystyczny dla niego klimat oraz rodzaj gleby. Znaczenie ma również czas zbioru owoców kawowca, stopień ich dojrzałości, a w końcu – metoda obróbki i stopień wypalenia. Wszystko to wpływa na ostateczne nuty smakowe wyczuwalne w zaparzonym napoju, mogące przywodzić na myśl na przykład orzeźwiające cytrusy, ananasa, truskawki lub pomidory. Informacja o kwasowości widniejąca na opakowaniu kawy nie oznacza więc, że będzie ona niedobra – świadczy raczej o ciekawym, zbalansowanym smaku oraz aromacie.

 

 

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Drażniąca cierpkość kawy, podobnie jak stopień kwasowości, może wynikać z różnych czynników. W pierwszej kolejności jest pochodną złej jakości nasion, np. niedojrzałych lub nadgniłych. Nieznośny smak napoju pojawia się także na skutek nieprawidłowego sposobu przyrządzania – przede wszystkim parzenia kawy w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko. Co ciekawe, kwaśny smak kawy może zostać zamaskowany poprzez mocne wypalenie ziaren. W takiej sytuacji zaparzony napój traci nie tylko cierpkość, ale również większość walorów smakowo-zapachowych, a dodatkowo nabiera goryczki. Gorzka kawa może więc oznaczać, że użyte do jej zaparzenia ziarna miały sporo defektów, które poprzez ciemne palenie zatuszowano. Dla porównania kawy o przyjemnej kwasowości wypala się zwykle jasno lub średnio.

kawa a zdrowie

Podziel się 🙂

shares
preloader