5 przepisów na świąteczną kawę
Gdy za oknem szczypie mróz i sypie śnieg, a magiczny bożonarodzeniowy czas zbliża się wielkimi krokami, nie ma nic lepszego niż spędzenie popołudnia z bliskimi w zaciszu domowego ciepła. Aby jeszcze bardziej umilić te wyjątkowe chwile, warto przygotować pyszną świąteczną kawę, która rozgrzeje nas w tę zimową porę roku.
W tym artykule przedstawiamy 5 przepisów na świąteczną kawę, które z pewnością zachwycą wszystkich miłośników tego aromatycznego napoju. Gotowi na rozgrzewającą uczty dla kubków smakowych? Czytajcie dalej!
Świąteczna kawa na Boże Narodzenie
Kawa świąteczna to coś więcej niż zwykła mała czarna. To prawdziwy deser w filiżance, który smakuje tym, z czym kojarzą nam się święta – piernikiem, pomarańczą, mandarynką, orzechami i czekoladą. Jest pełen aromatycznych przypraw takich jak cynamon, goździki czy imbir.
Nic nie poprawia nastroju jak filiżanka pysznej kawy świątecznej, zwłaszcza gdy jest przyozdobiona bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami startą czekoladą czy pokruszonymi pierniczkami. To napój, który rozgrzewa ciało i duszę, dodając dodatkowego uroku i smaku świątecznym przyjęciom i spotkaniom z bliskimi. To także wyjątkowa chwila relaksu i rozkosz dla podniebienia, która dodaje magii do świątecznych przygotowań.
Jak zaraz się przekonasz, przygotowanie świątecznej kawy, jest naprawdę łatwe i przyjemne. Wystarczy kilka dostępnych składników i gotowe!
5 przepisów na świąteczną kawę
Oto najlepsze przepisy na zimową kawę, które wprowadzą Cię w świąteczny klimat.
Klasyczna kawa z cynamonem i czekoladą
Idealna dla wielbicieli tradycyjnej zimowej aromatycznej kawy.
Potrzebne Ci będą:
- podwójna porcja espresso z kawy świeżo palonej
- pół filiżanki mleka,
- ok. pół łyżeczki cynamonu
- 2 kostki ulubionej gorzkiej czekolady
Mleko podgrzewamy z dodatkiem cynamonu i czekolady (odrobinę zostawiamy do dekoracji), aż do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Spieniamy mleko, a następnie przelewamy spienione mleko do wysokiej szklanki. W kolejnym kroku wlewamy espresso. Górę posypujemy resztą cynamonu i startej czekolady.
Rozgrzewająca kawa z pomarańczą i imbirem
Poznaj smak kawy, która doskonale komponuje się z makowcem i sernikiem i innymi słodkimi ciastami. Sprawdź przepis i zaskocz bliskich!
Potrzebne Ci będą:
- niewielki kawałek imbiru
- 50 ml mleka
- 200 mililitrów świeżo zaparzonej ulubionej kawy
- plasterki pomarańczy
- 3 łyżki likieru lub syropu pomarańczowego
- cukier trzcinowy
- przyprawa imbirowa
- opcjonalnie, do dekoracji: bita śmietana
Podgrzewamy mleko z dodatkiem potartego imbiru (ilość zależy od pożądanej intensywności imbirowego smaku). Następnie mleko przelewamy do kubka ze świeżo zaparzoną kawą i dodajemy pozostałe składniki. Kawę można udekorować bitą śmietaną lub mleczną pianką i posypać imbirem w proszku.
Aromatyczne orzechowe latte
Kawowy napój, który zachwyci wszystkich, którzy lubią kawę świąteczną w mniej oczywistej wersji. Dzięki zastosowaniu kawy o orzechowym profilu smakowym wzbogacimy smak i aromat napoju.
Potrzebne Ci będą:
- 3 łyżeczki gładkiego masła orzechowego
- 60 ml mleka krowiego lub roślinnego (doskonale sprawdzi się mleko migdałowe)
- podwójne espresso (warto przygotować je z kawy o nutach czekoladowo-orzechowych)
- opcjonalnie syrop klonowy lub miód, jeśli chcemy dosłodzić kawę
- bita śmietana do dekoracji
- opcjonalnie zimowe dodatki: cynamon, kakao lub ekstrakt z wanilii
Mleko należy podgrzać z masłem orzechowym, wanilią i cynamonem. Gdy mieszanka się podgrzeje, miksujemy ją za pomocą blendera, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie mleko przelewamy do kubka z kawą. Możemy udekorować kawę bitą śmietaną.
Kawa piernikowa
Nieziemsko pachnąca kawa, dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zimowymi smakami.
Potrzebne Ci będą:
- podwójne espresso
- pół szklanki mleka
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- pierniczki
Umieść przyprawy z syropem klonowym w rondelku, wlej kawę, podgrzej i przelej do kubka. Następnie spień mleko i wlej do kubka z kawą. Górę możesz polać syropem piernikowym i posypać pokruszonymi pierniczkami.
Zimowa kawa pod kokosową kołderką
Doskonały sposób na rozgrzanie się i odprężenie po długim i zimowym dniu. To idealna kombinacja dla wszystkich, którzy pragną cieszyć się chwilą spokoju i dzięki egzotycznym nutom uciec od zimowej szarugi.
Potrzebne będą:
- podwójne espresso,
- 80 ml mleczka kokosowego,
- 50 ml wody
- łyżeczka wiórków kokosowych
- opcjonalnie: cukier kokosowy
Mieszamy mleczko kokosowe z wodą, podgrzewamy i ubijamy. Wiórki kokosowe podsmażamy na suchej patelni, aby uzyskać intensywniejszy aromat i lekko orzechowy smak. Do espresso powoli wlewamy spienione mleko. Dekorujemy kokosową pianką wiórkami kokosowymi i cukrem kokosowym.