Search
Logowanie Rejestracja

Kawa w plenerze bez ciepłej wody?

Lista artykułów blogowych

Kawa w plenerze bez ciepłej wody? 

 

Wyjechaliście z domu i nie macie ze sobą wszystkich potrzebnych akcesoriów by zaparzyć kawę, a ochota na nią jest tak wielka, że nie daje Wam spokoju? Na pewno nie raz znaleźliście się w takiej sytuacji. Ja mam ich kilka na swoim koncie, ale dzięki temu mogę Wam zdradzić jak poradzić sobie w takich okolicznościach. To zaczynamy. Nie macie ze sobą ciepłej wody, czajnika, wagi ale macie wodę i kawę? To teraz uważajcie 🙂

Zdradzę Wam sposób na to, jak zaspokoić swoją ochotę na pyszną kawę w warunkach plenerowych. Z dostępnością do wody nie ma większego problemu a kawę macie ze sobą zawsze, ponieważ wiadome jest nie o dziś, że nie ruszacie się bez swoje ulubionej kawy z domu :-). Oczywiście nie obejdzie się bez udziału jakiegoś sprzętu, ale w bardzo ograniczonej formie.


Jednym z moich ulubionych sposobów na „polowe” parzenie kawy jest zrobienie szybkiego cold brew w AeroPress’ie. 

Ograniczona ilość sprzętu czyli brak wagi i czajnika nie przeszkadza nam w zaparzeniu kawy w AeroPress’ie. Będziemy oczywiście potrzebowali filtra, kawy, wody i jakiegoś naczynia, do którego wyciśniemy nasz napar. Kawę musimy zmielić. Ja zazwyczaj w takich sytuacjach po prostu biorę ze sobą zmieloną wcześniej kawę w słoiczku. 

Jeśli nie macie wagi, ale macie młynek, możecie użyć swojego AeroPress’u do odważenia ziaren. 

Tłok wciskamy do pierwszego oznaczenia na AeroPress’ie czyli na „4”. Wsypujemy ziarna do niego tak, by dochodziły do następnego oznaczenia czyli „3”. To będzie nasza doza, której użyjemy do zaparzenia kawy. Ważne jest by do tego przepisu użyć drobno zmielonej kawy (ja osobiście używam młynka Comandante na 6 klikach), ale jeśli mamy grubiej zmieloną kawę (np. pod dripa) musimy po prostu wydłużyć czas ekstrakcji. 

Gdy mamy już przygotowane: AeroPress, zmieloną kawę, wodę, filtr i naczynie, możemy zacząć parzenie.

Tłok wciskamy tak samo jak przy odważaniu dozy, czyli do pierwszego oznaczenia „4”.

Wsypujemy do AeroPress’u naszą zmieloną kawę i zalewamy ją wodą do końca objętości AeroPress’u. Następnie zakręcamy korek z filtrem i czekamy 10-15min (15-20min jeśli mamy grubiej zmieloną kawę), aż nasza kawa się „zaparzy”.

Gdy minie ten czas możemy odwrócić AeroPress i wycisnąć „polową” kawę.

I zrobione! Zrobiliśmy kawę bez użycia połowy sprzętu, który zazwyczaj wykorzystujemy do jej przygotowania. Możemy się nią orzeźwiać podczas wylegiwania na trawie.

Jeśli posiadacie AeroPress i chcielibyście zrobić  cold brew w domu to również możecie użyć tego przepisu.

Do domowego przepisu możemy oczywiście używać wagi aby mieć większą kontrolę nad procesem. Będzie to 250g zimnej wody i 20-24g drobno zmielonej kawy. Czas parzenia to 10-15 minut.

Jeśli polowe parzenie kawy przypadnie Wam do gustu to pamiętajcie, że od dziś nie tylko bez kawy nie ruszacie się z dom, ale również AreoPress musi stać się  stałym wyposażeniem Waszej torby podróżnej lub plecaka.

Miłego relaksu na łonie natury z własnoręcznie zaparzoną cold brew w kubku 🙂


Autor : Gerard Schrama


Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

0 0 vote
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
shares