Czy smak kawy zawsze jest taki sam? Wytrawni kawosze natychmiast odpowiedzą, że nie, i będą mieli rację. Ziarna kawy kryją w sobie bogactwo aromatów, co stanowi pochodną zarówno warunków, w jakich rosły kawowce, jak i stopnia wypalenia nasion. Jakie nuty smakowe i zapachowe można wyczuć w kawie?
Aromat kawy – co oferuje palarnia?
Przyglądając się ofercie profesjonalnych palarni, szybko można dostrzec, jak bardzo zróżnicowane są dostępne nasiona. Klienci mogą wybierać spośród kaw pochodzących z rozmaitych regionów świata, a także różniących się stopniem wypalenia oraz nutami smakowymi i zapachowymi. Miłośnicy kawy o określonych walorach smakowo-zapachowych mają do wyboru np. kawy owocowe, orzechowe, cytrusowo-kwiatowe lub czekoladowo-karmelowe. Przy wyborze ziaren warto pójść o krok dalej i zapoznać się z dokładnym opisem poszczególnych produktów. Znajdują się w nim informacje o tym, jakie konkretnie owoce czy przyprawy składają się na aromat kawy. Co ciekawe, najbardziej zróżnicowanymi bukietami charakteryzują się ziarna jasno i średnio palone.
Koło smaków kawy – co to takiego?
Na ostateczne właściwości czarnego naparu wpływają setki związków chemicznych. Nie dziwi więc, jak złożone i różnorodne mogą być aromaty kawy. W celu ich uporządkowania Speciality Coffee Association of America stworzyło koło smakowe, w którego centrum wyróżniono podstawowe, najłatwiej wyczuwalne cechy napoju. Kierując się ku jego zewnętrznym krawędziom, dostrzeżesz kolejne właściwości kawy, często wyczuwalne już nie kubkami smakowym, ale zmysłem węchu. Podążając od centrum ku obwodowi koła smaków kawy, jej degustator może więc samodzielnie zdefiniować dokładny profil naparu.
Graficzna prezentacja smaków czarnego napoju służy nie tylko prawdziwym koneserom czy kiperom, zawodowo zajmującym się oceną jego jakości. Może sięgnąć po nią każdy przeciętny kawosz, który zamiast zdawać się wyłącznie na etykietę na opakowaniu, chce własnymi zmysłami odkrywać odmienne nuty smakowo-zapachowe w ulubionej kawie.