Jaką kawiarkę wybrać – stalową czy aluminiową? Która jest lepsza Ciebie?
Kawiarki, czyli poręczne czajniczki do parzenia kawy na płycie grzewczej, zyskują coraz większą popularność wśród miłośników małej czarnej. Chcesz kupić pierwszą kawiarkę na własny użytek lub jako trafiony prezent dla entuzjasty kawy? Warto sprawdzić, którą kawiarkę wybrać, by cieszyć się codziennie dobrą kawą!
Wybór odpowiedniego modelu spośród setek propozycji dostępnych na rynku nie należy jednak do najłatwiejszych. Jednym z kluczowych dylematów, przed wyborem kawiarki, jest decyzja dotycząca materiału wykonania kawiarki: wybrać tę wykonaną z aluminium czy ze stali nierdzewnej? Oba rodzaje mają plusy i minusy. Dziś przyglądamy się bliżej różnicom w obu rodzajach kawiarek, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru.
Kawiarka – sprytny wynalazek do parzenia kawy espresso
Kawiarka to niedrogi i bardzo funkcjonalny sprzęt, który pozwala na szybkie i łatwe parzenie aromatycznej kawy. Można powiedzieć, że jest to niedroga alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, w której ze zmielonych ziaren możemy przygotować naprawdę świetny napar. Kawa z kawiarki smakuje intensywnie i jest idealna dla miłośników tradycyjnego włoskiego espresso o doskonałym aromacie, który rozchodzi się po całym domu.
Dzięki swojej prostej budowie i łatwej obsłudze ten mały ekspres do zaparzania kawy, aluminiowy lub stalowy, zdobył już serca wielu kawoszy na całym świecie. Jest również świetnym pomysłem na prezent dla miłośnika kawy.
Na rynku znajdziemy kawiarki stalowe i aluminiowe – jak wybrać kawiarkę, która spełni nasze oczekiwania? Odpowiadamy!
Kawiarka aluminiowa czy stalowa – jaka kawiarka jest lepsza?
Zgodnie z tradycją pierwszym wyborem byłaby zapewne kawiarka aluminiowa, przede wszystkim dlatego, że pierwsza włoska kawiarka stworzona przez Alfonsa Bialettiego (od którego pochodzi kultowa już dziś marka Bialetti) w 1933 roku została wykonana z tego właśnie materiału.
Jednak wersja ze stali nierdzewnej także znajduje swoich zagorzałych zwolenników. Obie opcje mają swoje zalety i wady. Jeśli chodzi o smak kawy, to obie wersje ekstrahują dobrze bogactwo zawarte w ziarnach, przynajmniej do pewnego czasu. Są jednak inne znaczące różnice. Zobaczmy teraz jakie, aby móc świadomie wybrać odpowiedni model kawiarki.
Zalety i wady kawiarki aluminiowej
Zacznijmy zatem od dłużej znanej kawiarki wykonanej z aluminium. Ma ona charakterystyczny sześcio- lub ośmiokątny kształt i jest zazwyczaj dostępna w kolorze srebrnym.
Jej plusy to:
- właściwości aluminium w zakresie przewodnictwa ciepła powodują, że woda szybciej osiąga odpowiednią temperaturę, co sprawia, że ekstrakcja jest krótsza,
- aluminium jest metalem lekkim, a co za tym idzie, kawiarka także będzie bardzo lekka, co jest ważne na przykład podczas podróży,
- dla niektórych osób atutem kawiarek aluminiowych jest ich tradycyjny wygląd,
- kawiarki aluminiowe zazwyczaj są tańsze niż te wykonane ze stali.
A jakie są minusy aluminium?
- usunięcie zabrudzeń z kawiarki bywa problematyczne. Aluminium jest podatne na uszkodzenia, dlatego do czyszczenia nie powinno się używać żadnych gąbek ścierających ani silnych detergentów, które niszczą powłokę zabezpieczającą. Nie wolno jej myć także w zmywarce.
- aluminium jest także podatne na uszkodzenia. Im dłużej będziemy korzystać z kawiarki, tym więcej defektów zauważymy. Zaliczyć do nich można deformacje oraz utratę barwy. Z czasem kawa może zmienić swój smak, aromat, a nawet wygląd.
- jest ryzyko osadzania się kamienia, dlatego po każdym użyciu należy natychmiast wyczyścić i dokładnie wysuszyć kawiarkę.
Czy kawa z kawiarki aluminiowej jest zdrowa?
Istnieją teorie mówiące o tym, że pod wpływem temperatury z aluminium mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które przenikają do naparu, a następnie do naszych organizmów. Faktycznie, używanie czystego aluminium może nieść za sobą ryzyko. Na szczęście dziś do produkcji kawiarek aluminiowych używa się zabezpieczających powłok.
Jeśli więc kawiarka została zatwierdzona do użytku w branży spożywczej, oznacza to, że została przebadana pod kątem potencjalnego zagrożenia i spełnia normy, nie powinna stanowić więc zagrożenia dla zdrowia. Badania podają, że emisja toksycznych substancji jest niższa, niż wskazują normy europejskie.
Kawiarka stalowa – wady i zalety
Teraz czas na młodszą siostrę aluminiowej kawiarki, czyli stalową kawiarkę. Kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej cechuje prosty, opływowy design, który przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesności i minimalizmu.
Jakie ma plusy?
- przede wszystkim brak ryzyka dostania się substancji szkodliwych do kawy podczas procesu parzenia,
- stal jest zdecydowanie bardziej odporna na rdzę oraz deformacje mechaniczne niż aluminium,
- mycie kawiarki stalowej jest łatwiejsze,
- ma ona także większą trwałość – można używać ich dłużej niż aluminiowych,
- dla miłośników nowoczesnego designu, wygląd stalowych kawiarek jest bardziej atrakcyjny, jest też większy wybór kształtów i kolorów.
A jakie są minusy?
- w porównaniu z aluminium stal wolniej się nagrzewa, tak więc proces przygotowania kawy zajmie nieco więcej czasu
- kawiarki ze stali nierdzewnej są zwykle droższe od aluminiowych odpowiedników.
Stal czy aluminium – jaka kawiarka lepsza na płytę indukcyjną?
Właściciele kuchenek gazowych nie muszą się martwić kompatybilnością swojego urządzenia – niezależnie od tego, jaką kawiarkę wybiorą, zaparzą w niej kawę na swojej płycie. Inaczej jest w przypadku indukcji.
Standardowe modele aluminiowe nie będą odpowiednie. Musimy poszukać urządzenia, które posiada specjalne ferromagnetyczne dno, ponieważ ma ono zdolność przyciągania magnesu. Jeśli chcemy mieć kawiarkę w wersji aluminiowej do użycia z płytą indukcyjną, musimy zwrócić uwagę na to, że dno stykające się z indukcją powinno być zrobione z materiału ferromagnetycznego lub stali nierdzewnej. Te same zasady dotyczą również kawiarek porcelanowych.
Producenci kawiarek używają w tym celu specjalnych oznaczeń. Jeśli widzimy symbol zwojnicy na opakowaniu urządzenia lub w opisie na stronie internetowej, możemy być pewni, że będzie ono działać na kuchence indukcyjnej.
Większość kawiarek ze stali nierdzewnej dostępnych jest kompatybilnych z płytą indukcyjną. Kawiarka ze stali nierdzewnej będzie też znacznie trwalsza. Nie musimy się obawiać o uszkodzenia, przebarwienia ani deformacje.
Pierwsza kawiarka. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Poza materiałem, z którego wykonana jest kawiarka, należy także zwrócić uwagę na dwa istotne czynniki przy wyborze kawiarki.
Zawór bezpieczeństwa
Ten element powinien być obecny we wszystkich kawiarkach, bez wyjątku! Należy pamiętać, że zawór pełni istotną funkcję: kiedy woda nie może przepłynąć przez filtr metalowy do górnej części urządzenia z powodu jakiegoś problemu, ciśnienie w dolnym zbiorniku zacznie gwałtownie wzrastać.
Taka sytuacja może mieć miejsce na przykład przy zmieleniu kawy zbyt drobno i stosowaniu zbyt dużej mocy palnika. Wtedy zawór powinien automatycznie się otworzyć, aby uwolnić parę i obniżyć ciśnienie. Dzięki temu kawiarka nie eksploduje. Gdy zauważymy, że zawór zaczyna działać, należy natychmiast zdjąć kawiarkę z palnika i schłodzić ją na przykład pod bieżącą zimną wodą.
Pojemność kawiarki
Zakup dużej kawiarki jest kuszący – czasami wydaje nam się, że im większa, tym lepsza, bo wykorzystamy ją, parząc kawę dla większej ilości osób. Niestety, to nieprawda. Rozmiar powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Moka jest urządzeniem, które powinno być używane za każdym razem do osiągnięcia jej maksymalnej dedykowanej objętości. Dlatego jeśli codziennie rano pijesz kawę sam/a, nie ma sensu inwestować w kawiarkę o pojemności 6 czy 8 filiżanek, ponieważ stracisz w ten sposób dużo kawy.
Kawiarka stalowa czy aluminiowa – którą wybrać, by zaparzyć pyszną kawę? Podsumowanie
Kawiarka stalowa czy aluminiowa – którą wybrać? Obie mają swoje zalety i wady, które mogą wpływać na smak zaparzonej kawy. Kawiarka stalowa może być bardziej trwała, uniwersalna i elegancka, podczas gdy aluminiowa jest zazwyczaj lżejsza i tańsza.
To, co przy zakupie kawiarki szczególnie radzimy to wybór dobrej jakości kawiarki. Kawiarka „noname” wykonana z niedrogich stopów, których dokładne składy nie są znane, nie jest dobrą opcją. Przekonamy się o tym po zaparzeniu kawy. Jednak nie tylko materiał wykonania ma znaczenie – również kiepskiej jakości uszczelki w urządzeniu mogą dawać smak gumy w naszej kawie.
Podsumowując, wybór między kawiarką aluminiową czy ze stali nierdzewnej zależy głównie od indywidualnych preferencji oraz tego, jakie cechy są dla nas najważniejsze w kawiarce: czy jest to wygląd kawiarki, jej żywotność, płyta, na jakiej działa czy może lekkość i niska cena.
Ostatecznie, niezależnie od materiału wykonania, kluczowym elementem jest umiejętność przygotowania pysznej filiżanki espresso i smak parzonej kawy, jaki uzyskamy!