Logowanie Rejestracja

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

jak parzyć kawę w aeropressie

Aeoropress jest zaparzaczem o bardzo prostej konstrukcji, który pozwala przygotować aromatyczną, czarną kawę w niecałe dwie minuty. Jak wygląda urządzenie – zwane również strzykawką – i jak parzyć kawę przy jego użyciu?

 

Aeropress do kawy – czym się wyróżnia?

Coraz popularniejszy aeropress to wynalazek całkiem nowy, bo zaprojektowany i opatentowany dopiero w 2005 roku przez Amerykanina – Alana Adlera. Na jego konstrukcję składa się zaledwie kilka elementów: tłok, komora z sitkiem, gdzie umieszcza się papierowy filtr, oraz gumowa uszczelka. W zestawie znajduje się zwykle także miarka do kawy, mieszadełko i lejek. Aeropress do kawy jest niewielki. Pozwala przygotować jednorazowo tylko ok. 200 ml napoju, jednak z tego samego powodu doskonale sprawdza się w roli zaparzacza mobilnego, który można bez problemu zabrać ze sobą na piknik czy na wakacje.

Aeropress ­– instrukcja obsługi

Istnieją dwie metody parzenia kawy w aeropressie. Tradycyjna polega na zamocowaniu sitka z filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą, ustawieniu urządzenia na naczyniu oraz umieszczeniu wewnątrz zmielonej kawy. W dalszej kolejności zalewa się ją wodą w ilości ok. 50 ml. Po 30 sekundach dolewa się pozostałą część wody i odczekuje ok. minuty. W tym czasie zawartością cylindra można delikatnie zamieszać, by kawa stała się mocniejsza. Następnie na cylinder zakłada się tłok, który pod jednostajnym naciskiem powoduje przesączanie kawy przez filtr do naczynia – ta czynność nie powinna zająć więcej niż 20-30 sekund.

 

 

Jak parzyć kawę metodą odwróconą?

W tym wypadku toczek od razu wkłada się do cylindra, a urządzenie obraca o 180 stopni. Do cylindra wsypuje się kawę i zalewa wodą tak samo jak w przypadku metody klasycznej. Na końcu trzeba dokręcić sitko z filtrem, obrócić aeropress filtrem do dołu, ustawiając go na naczyniu, po czym przecisnąć kawę tłokiem.

Użytkowanie aeropressu jest niezwykle proste, a co więcej – pozwala eksperymentować z czasem parzenia czy frakcją zmielonych ziaren. Urządzenie kosztuje niewiele, a przyrządzony w nim napój wyróżnia się wyjątkowym aromatem. Zwłaszcza, jeśli użyje się świeżomielonej kawy do aeropressu, dostępnej również w ofercie Gorilla Coffee. Przekonaj się sam!

 

 

kawa w aeropressie akcesoria

Podziel się 🙂

shares
preloader