Cupping to nic innego jak degustacja kawy mająca na celu określenie właściwości naparu przygotowanego z konkretnych ziaren kawowca. Można jednak wskazać kilka rodzajów cuppingu, które stosowane są przez różne osoby i w różnych celach. Oto najważniejsze informacje o degustowaniu kawy.
Cup tasting – rodzaje
W dużym uogólnieniu cup tasting oznacza sprawdzanie smaku, zapachu oraz jakości ziaren kawy. Procedura ta w przypadku profesjonalistów na co dzień związanych z kawą musi być przeprowadzana w odpowiedni sposób, dlatego została usystematyzowana przez organizację Specialty Coffee Association of America. Cupping ma różne oblicza, dlatego został podzielony na kilka odmian. Wyróżnia się cupping selektywny, skupiający się na jakości zielonych ziaren oraz cupping opisowy, podczas którego wyodrębnia się i nazywa nuty smakowe zawarte w napoju. Cupping produkcyjny wiąże się z oceną jakości wypalonej już kawy, natomiast cupping sportowy polega na jej umiejętnym rozróżnianiu. Można ponadto wskazać jeszcze jeden rodzaj cup tastingu – jest nim cupping edukacyjny organizowany dla laików, którzy chcą zgłębiać tajniki czarnego naparu.
Degustacja kawy – kto przeprowadza cupping?
Tak naprawdę cupping przeprowadzany jest na każdym etapie produkcji kawy, a po raz pierwszy często odbywa się już na plantacji oraz w punktach skupu. Następnie przeprowadzają go importerzy kawy i roasterzy wypalający ziarna w palarniach. W kawiarniach degustacja kawy przyjmuje natomiast zwykle formę eventów przeznaczonych m.in. dla klientów zainteresowanych tą tematyką. Jeszcze inny charakter mają natomiast wydarzenia sportowe, w których często – choć nie zawsze – biorą udział osoby na co dzień związane z branżą.
Cup tasting ma więc różne oblicza – zarówno to profesjonalne, wymagające odpowiednich kwalifikacji, jak i to mniej formalne, typowe dla osób w pewien sposób związanych z kawą oraz jej amatorów. Z tego względu każdy, kto chętnie sięga po ten aromatyczny napój, może spróbować swoich sił w cuppingu w domowym zaciszu. To świetny sposób, by wynieść delektowanie się napojem na wyższy poziom, a przy okazji dobrze się bawić.