Jaką kawę pić ?

Odpowiedz jest prosta. Taką, jaka smakuje najlepiej 🙂 Jaka smakuje najlepiej? Tego trzeba się dowiedzieć. Co jest nam potrzebne do uzyskania idealnego smaku kawy? Po pierwsze, dobrej jakości ziarna. Po drugie, odpowiedni do danej kawy oraz własnych preferencji smakowych sposób parzenia. Poniżej kilka sposobów na doskonałą kawę.

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym to ceremonia wymagająca czasu i cierpliwości. Jednak miłośnicy kawy doskonale wiedzą, że zostanie ona wynagrodzona wyśmienitym espresso, nieustępującym temu serwowanemu w pięknej i słonecznej Italii.

Ekspres kolbowy od momentu uruchomienia wymaga czasu, aby podgrzać znajdującą się w nim wodę. Podgrzania wymaga również kolba, którą trzeba umieścić w głowicy ekspresu, podobnie jak filiżanki, które należy ustawić na podgrzewaczu. podgrzewaczu.

W ekspresie kolbowym gorąca woda przepuszczana jest pod ciśnieniem przez zmieloną kawę znajdującą się w kolbie. Po wypełnieniu kolby odpowiednią ilością zmienionej kawy, należy wyrównać jej powierzchnię, następnie zawartość kolby docisnąć temperem. Proces parzenia powinien trwać około 25 sekund.

Ze względu na bardzo krótki kontakt wody ze zmielonym ziarnem kawy musi być ona odpowiednio zmielona, aby wydobyć wszystkie znajdujące się w niej walory smakowe i aromaty. Jeśli ziarno zostanie zmielone zbyt grubo, woda przepłynie przez nie zbyt szybko, nie dojdzie do prawidłowego procesu parzenia i kawa będzie zbyt słaba. Natomiast, jeśli kawa zostanie zmielona zbyt drobno i mocno ubita w kolbie, woda będzie miała problem z przepłynięciem i kawa będzie zbyt gorzka.

Według Narodowego, Włoskiego Instytutu Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano), wzorzec dla przegotowania idealnego espresso wygląda następująco:

– 7 gramów (+/- 0,5) drobno zmielonej kawy

– Ciśnienie wody 9 bar (+/- 1)

– Temperatura parzenia 88˚ C (+/- 2)

– Czas parzenia 25 s (+/- 2,5)

– Pojemność naparu podawanego w filiżance wraz z pianką (crema) – 25 ml (+/- 2,5)

– Temperatura serwowania naparu 67˚ C (+/- 3)

– Ilość tłuszczu w naparze nie przekracza 2 mg/ml

– Ilość kofeiny nie mniejsza niż 100 mg na pojedyncze espresso

Dla jednej porcji espresso potrzebne jest ok. 7 gramów zmielonej kawy. Dla wielbicieli naprawdę mocnego espresso lub caffé crema, można przygotować pojedynczą porcję z 16 gramów zmielonej kawy. Ilość kawy, z której wykonuje się napar, powinna zależeć od preferencji smakowych.

Każdy gatunek kawy będzie zachowywał się inaczej podczas mielenia i parzenia.

Warto testować proporcje ilości kawy oraz grubości mielenia, aby odkryć walory i nuty smakowe danej kawy, które będą odpowiadały naszym gustom.

Kawa Ziarnista Gwatemala La Inteligencia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ziarnista Gwatemala La Inteligencia

42,58 162,24 
Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

97,99 195,99