Wyłącznie naturalny smak


Kawa czekoladowo-karmelowa nie posiada żadnych dodatków aromatyzujących. Czekolada i karmel, wyczuwalne w trakcie jej picia, są nutami smakowymi wyzwolonymi z ziaren owoców kawowca wskutek poddania ich obróbce termicznej. Surowe ziarna w ogóle nie przypominają zapachu kawy. Powodem tego jest fakt, że posiadają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Dopiero podczas palenia wyzwala się ich nawet ponad tysiąc.

Jak powstaje kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu?


Palenie ziaren kawy to proces mający na celu otrzymanie produktu o konkretnych cechach. Przykładem może być kawa czekoladowo-karmelowa, cytrusowa czy owocowa. Proces ten przeprowadza się w piecu bębnowym, który swą konstrukcją nieco przypomina pralkę. Wypalane ziarna wirują bowiem w specjalnym bębnie. Samo palenie to szereg następujących po sobie reakcji chemicznych wywołanych rosnącą temperaturą. Jego czas uzależniony jest od efektów, jakie chcemy uzyskać przez natężenie lub eliminowanie takich smaków jak słodycz, gorycz, czy kwasowość. Rozróżniamy cztery etapy palenia: jasny, gdy ziarna nie uzyskały jeszcze brązowej barwy, a kwasy organiczne nadają im nuty cytrusowej, średni – ziarna nabierają jasnobrązowej barwy i aromatu orzechów, średnio-ciemny, gdy ziarna zdecydowanie brązowieją i zapachem przypominają czekoladę oraz karmel, ciemny, z wyraźną goryczką i dymną nutą mocno palonej kawy.

Nasza kawa czekoladowo-karmelowa powstaje więc dzięki średnio-ciemnemu paleniu.

Kawa czekoladowo-karmelowa i jej smak


Palenie średnio-ciemne sprawia, że ziarna są mocno brązowe, a ich kwasowość niemal całkowicie zanika. Wyczuwa się za to delikatną, ale przyjemną goryczkę. Aromat kawy jest niezwykle mocny i ciężki, można go porównać do aromatu czekolady. Skarmelizowane cukry wprowadzają wyczuwalne, słodkawe nuty. Proces palenia w odpowiednim momencie zostaje gwałtownie zatrzymany, a ziarno schłodzone. W ten sposób aromat oraz smak zostają zachowane, a my po zmieleniu i zaparzeniu cieszyć się możemy doznaniami, jakie oferuje nam kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu.


Wyświetlanie 1–12 z 30 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

29,79 119,17 

Kawa Espresso No 1

Łagodna kawa, delikatnie owocowa. Zrównoważona, gęsta cukrowa słodycz. Nuta czekolady.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

32,88 125,28 

Kawa Colombia Supremo

. Zbalansowana kawa o smaku czekolady i karmelu oraz niskiej kwasowości. Idealna do espresso.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Cauca
Plantacja – Popayan
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica, Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

31,25 125,02 

Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

34,62 131,98 

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

Nisko kwasowa z przeważającą nutą migdałów z karmelem. Lekko słodkawa.

Kraj pochodzenia – Kuba
Region – Granma
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, french press, aeropress

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

41,88 159,54 

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

Słodkawy posmak karmelu z nutami limonki. Kawa pozbawiona kofeiny w 99%, tylko przy użyciu wody. Idealna dla kochających smak kawy, którzy nie potrzebują kofeiny.

Kraj – Kolumbia
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – Ekspres, Kawiarka, Aeropress

 

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip

Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 

Kawa Nicaragua Olomega

Kawa o słodkim czekoladowym aromacie z cytrusowym odcieniem, delikatnym miodowym posmakiem i ledwo wyczuwalnej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Nikaragua
Region – Jinotega
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, aeropress

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny