Drip – przelewanie kawy przez papier


Drip, inaczej zwany metodą przelewową, to sposób na klarowną kawę bez fusów w filiżance. Wpadła na niego na początku poprzedniego wieku pani Melitta Bentz, która zrobiła otwory w podstawie mosiężnego dzbanka, a jako filtra użyła kartki ze szkolnego zeszytu swojego dziecka. Kawa w ten sposób przesączona okazała się klarowna i pozbawiona fusów. Od tamtego czasu metoda ta jest stale udoskonalana, ale sama idea przelewania kawy przez filtr pozostaje niezmienna.

Modele dripperów


Rynek obfituje w dużą ilość dobrych dripperów. Zapoznajmy się z niektórymi z nich.

Kalita Wave  – drip o objętości 300 lub 750 ml. Charakteryzuje się oryginalnym filtrem posiadającym 20 pofalowanych wypustek upodobniających go do foremki na ciastka. Drip Kalita wyróżnia też płaskie dno i niewielka powierzchnia styku między dnem urządzenia a dnem filtra. Takie rozwiązanie sprawia, że woda swobodnie spływa, a zaparzona kawa jest w smaku bardzo delikatna.

V60 Hario – drip posiadający stożkowaty kształt na wzór litery “V” oraz kąt między przeciwległymi ściankami równy 60 stopni. Drip ten występuje w objętości 200-360 ml, 300-560 ml i 500-750 ml. Charakteryzuje go spiralna struktura w środku urządzenia oraz otwór, przez który przepływa napar.

Kinto  – drip o objętościach 200 i 500 ml, jest jednym z najciekawszych produktów firmy Kinto. Posiada owalny kształt, dzięki któremu woda łatwo się przelewa. Kawa z tego urządzenia jest klarowna w smaku i niezwykle delikatna.

 Jak parzy się kawę w dripperze?


Odważamy odpowiednią ilość ziaren kawy (minimum 6-7 g na 100 ml wody).  Mielimy je dość grubo. Na serwerze stawiamy drip. Następnie umieszczamy w nim papierowy filtr i wstępnie przelewamy go wrzątkiem. Wodę, która znajdzie się w serwerze wylewamy. Wsypujemy zmieloną kawę na papierowy filtr. Przygotowujemy wodę o temperaturze 88 – 95 stopni Celsjusza i zalewamy nią zmielone ziarna, początkowo używając tylko 1/5 jej objętości.  Kawa w ten sposób wstępnie namoczona uwalnia aromat. Proces ten nazywa się preinfuzją.  Gdy bąbelki na powierzchni kawy znikną, rozpoczynamy właściwe parzenie. Pozostałą część wody wlewamy okrężnymi ruchami. Cały proces powinien zająć około 4 minut.

Drip nie wymaga od nas szczególnie wysokich kwalifikacji. W zamian za odrobinę czasu i starań otrzymamy dzięki niemu fantastyczną kawę.


Wyświetlanie 1–12 z 59 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

35,87 142,84 

Kawa Costa Rica Tarrazu

Single origin o pełnym body i wyraźnej kwasowości, wyczuwalne nuty wiśni, czekolady i orzechów.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San Marcos/ San Pablo Tarrazu
Plantacja – San Rafael
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra i Catuai
Metoda obróbki ziaren – Fully Washed
Stopień palenia – Średnie
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, french press, drip/przelew

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

41,88 159,54 

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

Słodkawy posmak karmelu z nutami limonki. Kawa pozbawiona kofeiny w 99%, tylko przy użyciu wody. Idealna dla kochających smak kawy, którzy nie potrzebują kofeiny.

Kraj – Kolumbia
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – Ekspres, Kawiarka, Aeropress

 

kawa organiczna arabica
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

32,52 123,92 

Kawa Organic Peru Amazonas

Organiczna kawa o średniej kwasowości i subtelnym body. Doskonale zbalansowana z aromatami orzechów i słodkich owoców egotycznych.

Kraj pochodzenia –  Peru-Mendoza, Amazonas
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia –  Średnio
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip-przelew ręczny

Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

38,50 146,67 

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

Doskonałe połączenie przypraw, słodyczy czerwonego jabłka oraz trzciny cukrowej podkreślone aromatem skórki pomarańczy i karmelizowanych migdałów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Caparaó Mountains
Plantacja – Sítio Das Colinas
Farmer – Nilim Assumpção Santos
100% Arabika
Wysokość upraw – 1130-1270 m n.p.m
Odmiana botanicznaRed Catuaí, Red Bourbon and Yellow Caturra Yellow Catuai,
Metoda obróbki ziaren – Honey Anaerobic
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, drip, french press, aeropress
Punktacja – SCA 85 pkt.

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny

Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 

Kawa Ethiopia Guji G1

Kompleksowa kawa z nutami skórki cytrynowej, malin, jaśminu i wiciokrzewu. Słodka kwasowość i średnie body.

Kraj – Etiopia
Region – Oromia
Wysokość – 1900 – 2200 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Heirloom
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Zalecane Przygotowanie – aeropress, frenchpress, drip/przelew ręczny.

Dodaj do listy zakupów

Kawa Wild Ingagi Espresso

36,42 138,76 

Kawa Wild Ingagi Espresso

Klasyczny blend pod espresso. Czekolada, orzechy, nugat i karmel z delikatną nutą owoców. Gęsta, słodka, wyrazista.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Etiopia, Kenia
100% Arabica
Obróbka ziarn – Mix
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Mix
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopress, french press, drip/przelew ręczny

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

41,77 167,16 

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

Kawa organiczna, bezkofeinowa. Nuty czekolady, orzecha i kakao, delikatnie cytrusowa. Pozbawiona kofeiny przy użyciu wody i węgla aktywnego.

Kraj – Meksyk
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, drip/przelew, frenchpress
Certyfikaty – Swiss Water, BIO

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

40,68 154,96 

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

Słodko-owocowe nuty rumu i rodzynek. Doskonale zbalansowane body. Idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Średnio
Wysokość uprawy – 1500-2200 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Heirloom Ethiopia Cultivar
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – kawiarka, aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

51,44 195,99 

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

Organiczna kawa z aromatami orzecha laskowego podkreślona słodyczą brązowego cukru. Bogactwo czerwonych owoców wypełnione nutami słodkich aromatów tamaryndowca. Zbalansowana kwasowość. Kremowo – miodowe body, słodki owocowy finisz.

Kraj pochodzenia – Peru
Region – Oxapampa – Asháninka – Yánesha
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1750 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Caturra, Typica, Bournbon, Catimor
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa bezkofeinowa

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Brasil Swiss Water

40,42 154,00 

Decaf Brasil Swiss Water

Delikatna kawa o słodkich nutach czekolady i orzechów. Pełne body. Doskonała do espresso i przelewu.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Cerrado
100% Arabica
Wysokość uprawy –  1000-1300  m n.p.m.
Odmiana botaniczna – Bourbon, Catuai y Mundo Novo
Stopień palenia – Średnio
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Zalecane przygotowanie –  ekspres, kawiarka, aeropress, frech press, drip / przelew ręczny