Espresso – sposób na doskonałą kawę


Espresso to nazwa sposobu przygotowywania kawy, który odbywa się w specjalnym ekspresie. Przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawy przepuszcza się ok. 30 ml wrzącej wody o temperaturze 90-96 st. Celsjusza pod ciśnieniem 8,5-9,5 Bara. Efektem prawidłowo przeprowadzonego procesu parzenia jest napój z gęstą, orzechowo-brązową pianką zwaną crema. Kawa espresso zawdzięcza jej znaczną część swojego aromatu. Powstaje ona dzięki zawartości cukrów i olejków eterycznych w wyniku ekstrakcji pod ciśnieniem. Jest więc niejako wizytówką kawy espresso. Crema powinna posiadać jak najmniejszą ilość pęcherzyków powietrza, odznaczać się przyjemną cielistością a także dużym balansem smakowym.

Krótki czas ekstrakcji, wynoszący 25-30 sekund, sprawia, że kawa espresso zawiera niewielką ilość kofeiny. Może stanowić bazę dla wielu innych napojów, takich jak latte macchiato, caffè macchiato i cappuccino.

 Ekspres do kawy


Pierwszy ekspres ciśnieniowy powstał we Włoszech na początku XX wieku. Opierał się on na przepływie wody i pary, co zaburzało smak kawy. Dopiero około 50 lat później stworzono urządzenie, które pozbawione jest tej wady. Używa się go do dnia dzisiejszego.

Na rynku istnieje mnóstwo różnego rodzaju automatycznych ekspresów, jednak dla prawdziwego smakosza espresso najlepszym wyborem jest ekspres kolbowy – urządzenie półautomatyczne, manualne lub dźwigniowe.

Kawę espresso zaparza się w ekspresie z ok. 7 gramów zmielonej kawy. Zaleca się by ziarna były mocno rozdrobnione i miały konsystencję piasku lub pyłu, w przeciwnym wypadku wrzątek zbyt szybko przeleci przez nie i napój będzie w smaku wodnisty. Odpowiednio zmieloną kawę umieszcza się w portafiltrze, czyli kolbie i dociska się tamperem (ubijakiem) w taki sposób, żeby powstała równa, gładka powierzchnia. Następnie kolbę wkłada się w grupę i rozpoczyna parzenie.

Kieszonkowy odpowiednik ekspresu


Wielkość i ciężar ekspresu uniemożliwia korzystanie z niego poza domem. Dla podróżujących miłośników kawy espresso kilka lat temu skonstruowano aeropress – proste w użyciu urządzenie, które na pierwszy rzut oka przypomina dużą strzykawkę. Jest on bardziej „elastyczny” od ekspresu – można przy jego pomocy eksperymentować z różną ilością wody i kawy, aby uzyskać najbardziej pożądany w smaku i intensywności napar.


Wyświetlanie 1–12 z 32 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

29,79 119,17 

Kawa Espresso No 1

Łagodna kawa, delikatnie owocowa. Zrównoważona, gęsta cukrowa słodycz. Nuta czekolady.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

32,88 125,28 

Kawa Colombia Supremo

. Zbalansowana kawa o smaku czekolady i karmelu oraz niskiej kwasowości. Idealna do espresso.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Cauca
Plantacja – Popayan
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica, Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

34,62 131,98 

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

Nisko kwasowa z przeważającą nutą migdałów z karmelem. Lekko słodkawa.

Kraj pochodzenia – Kuba
Region – Granma
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, french press, aeropress

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

41,88 159,54 

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

Słodkawy posmak karmelu z nutami limonki. Kawa pozbawiona kofeiny w 99%, tylko przy użyciu wody. Idealna dla kochających smak kawy, którzy nie potrzebują kofeiny.

Kraj – Kolumbia
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – Ekspres, Kawiarka, Aeropress

 

kawa organiczna arabica
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

32,52 123,92 

Kawa Organic Peru Amazonas

Organiczna kawa o średniej kwasowości i subtelnym body. Doskonale zbalansowana z aromatami orzechów i słodkich owoców egotycznych.

Kraj pochodzenia –  Peru-Mendoza, Amazonas
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia –  Średnio
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip-przelew ręczny

Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

38,50 146,67 

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

Doskonałe połączenie przypraw, słodyczy czerwonego jabłka oraz trzciny cukrowej podkreślone aromatem skórki pomarańczy i karmelizowanych migdałów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Caparaó Mountains
Plantacja – Sítio Das Colinas
Farmer – Nilim Assumpção Santos
100% Arabika
Wysokość upraw – 1130-1270 m n.p.m
Odmiana botanicznaRed Catuaí, Red Bourbon and Yellow Caturra Yellow Catuai,
Metoda obróbki ziaren – Honey Anaerobic
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, drip, french press, aeropress
Punktacja – SCA 85 pkt.

Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 

Kawa Nicaragua Olomega

Kawa o słodkim czekoladowym aromacie z cytrusowym odcieniem, delikatnym miodowym posmakiem i ledwo wyczuwalnej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Nikaragua
Region – Jinotega
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, aeropress

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny