Kawa z nutą karmelu – efekt palenia cukru

Kawa powstaje w procesie palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych temperatur wydobywa się z nich różne nuty smaków. Interesujący nas smak karmelu to efekt karmelizacji zawartych w ziarnie cukrów. Nie jest to proces jednorodny i do końca dokładnie poznany. Rozpoczyna się tuż po odparowaniu wody, a więc na etapie palenia jasnego, trwa przez cały średni i średnio-ciemny, a nawet ma miejsce na początku palenia ciemnego. Oto kilka informacji na temat procesu palenia, którego efektem jest między innymi kawa karmelowa.

 Kawa z nutą karmelu – barwy palenia

W przedziale temperatur 200–240 ° C palenie kawy zmienia strukturę ziarna. Odbywa się to w czterech podstawowych etapach, różniących się między sobą temperaturą palenia:

jasny – ziarna uzyskują kolor cynamonowy, powstaje aromat owoców, kwiatów, a także przypraw,

średni – ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych,

średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, pojawia się aromat słodkiej czekolady,

ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze, oprócz ciemnej czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.

W związku z tym, że proces karmelizacji trwa niemal przez cały czas palenia, karmelowi towarzyszyć może nuta owoców, przypraw, orzechów, czekolady słodkiej i czekolady gorzkiej. Dlatego kawa karmelowa charakteryzuje się szerokim wachlarzem smaków.

Kawa z nutą karmelu w naszym sklepie

Ponieważ karmelizacją trwa podczas niemal całego procesu palenia, kawa karmelowa występuje w naszym sklepie w dużej liczbie odmian smakowych. Oto smaki towarzyszące karmelowi w niektórych z naszych kaw:

– migdały: Cuba Serrano Lavado (ciemno wypalana), Guatemala La Cascada Honey (średnio wypalana),

– czekolada: India Plantation AA Bababudang (ciemno wypalana), Colombia Supremo (średnio wypalana),

– gorzka czekolada: Brazil Peaberries Mocca (średnio wypalana),

– owoce: Panama Geisha Finca Hartman (jasno wypalana), Colombia Santa Matilde Estate (jasno wypalana).

Wyświetlanie 1–12 z 18 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

32,88 125,28 

Kawa Colombia Supremo

. Zbalansowana kawa o smaku czekolady i karmelu oraz niskiej kwasowości. Idealna do espresso.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Cauca
Plantacja – Popayan
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica, Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

31,25 125,02 

Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

34,62 131,98 

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

Nisko kwasowa z przeważającą nutą migdałów z karmelem. Lekko słodkawa.

Kraj pochodzenia – Kuba
Region – Granma
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, french press, aeropress

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Kawa India Plantation AA Bababudang
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Plantation AA Bababudang

30,33 121,34 

Kawa India Plantation AA Bababudang

Kawa o wyśmienitym pełnym body z intensywnym czekoladowo – karmelowym smakiem. Niska kwasowość.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Indie – Dystrykt Chikkamagaluru – Karnataka
Wysokość upraw – Powyżej 1000 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowani – ekspres, kawiarka, french pres

Dodaj do listy zakupów

Kawy na start

Od: Original price was: 127,61 zł.Current price is: 114,85 zł.

Kawy na start. Zestaw Quattro Blends.

Wyjątkowy zestaw 4 blendów dla miłośników espresso, americano, cappuccino i latte.

Kupując w zestawie oszczędzasz 10% 🙂 Zestaw zawiera:

Dodaj do listy zakupów

Kawa Wild Ingagi Espresso

36,42 138,76 

Kawa Wild Ingagi Espresso

Klasyczny blend pod espresso. Czekolada, orzechy, nugat i karmel z delikatną nutą owoców. Gęsta, słodka, wyrazista.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Etiopia, Kenia
100% Arabica
Obróbka ziarn – Mix
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Mix
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa India AA Kalledevarapura Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India AA Kalledevarapura Estate

33,03 125,88 

Kawa India AA Kalledevarapura Estate

Rośnie w cieniu srebrnych dębów, drzewa bochenkowatego i fig. Intensywny słodki zapach, dobre body, zrównoważona kwasowość. Czekoladowy charakter ze szczyptą migdałów i słodki posmak to największe atuty tej kawy.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Bababudangiri
Wysokość upraw – od 1000 do 1450 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – mix
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka,  french press

kawa do espresso
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

47,13 188,56 

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

Oryginalny blend pod espresso. Harmonia aromatu czekolady oraz orzeźwiających nut czerwonego jabłka i porzeczki. Zbalansowana słodycz karmelu i syropu klonowego. Subtelne orzechowe nuty migdałów wzbogacone kardamonem. Maślane, kremowe body.

Kraj pochodzenia – Gwatemala, Brazylia
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – średnio
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press