Kawa kakaowa powstaje w jasnym paleniu


Najważniejszym procesem decydującym o ostatecznych walorach kawy jest jej wypalanie. Kawa z nutą kakao powstaje dzięki obróbce termicznej na etapie zwanym jasnym paleniem. W takich jasnych kawach dominuje wysoka kwaskowość oraz niska gorycz. Zachowują one jak najwięcej ze swojego oryginalnego, cytrusowego, owocowego smaku. W związku z tym, że wypalane są krótko w dość niskiej temperaturze, pozostaje też w nich najwięcej kofeiny. Wyczujemy również zapachy kwiatowe, słodkie i ziołowe. Jasne palenie daje świetne efekty przy kawach afrykańskich, ponieważ pozwala nam cieszyć się ich lekkim, orzeźwiającym aromatem.

A gdzie tu kawa z nutą kakao?


Jasne palenie to etap, w którym kwasy owocowe nie są jeszcze rozłożone (stąd intensywny smak owoców) i nie rozpoczął się proces karmelizacji. Tak to wygląda na samym początku etapu jasnego, w chwili wyparowania z ziarna wody. Lecz gdy roaster poczeka kilka, a może kilkanaście sekund na rozpoczęcie przemiany cukrów, do dominującego smaku owoców będzie mógł dodać tworzącą się właśnie nutę kakao. W ten sposób, po schłodzeniu ziaren, powstanie kawa kakaowa.

Kawa z Afryki i nie tylko


Proces palenia kawy pozwala wyeksponować jej zalety i wydobyć na światło dzienne smaki zaklęte przez naturę w skromnym, zielonym ziarnku. Oferowana w naszym sklepie kawa z nutą kakao – Rwanda Gashonga  posiada posmak ciemnego kakao, słodko kwaskowatej morwy, śliwkowej konfitury, dzikiej róży i skórki cytrynowej. To typowe cechy afrykańskiej kawy – złożony smak, dominacja soczystych nutek cytrusów i owoców leśnych a także subtelne kwiatowe odcienie. Napary przygotowane z ziaren z Czarnego Lądu są zwykle intensywne i orzeźwiające, a delikatny smak kakao nadaje im oryginalnego charakteru.

Ale nie tylko Afryka posiada ziarna zawierające nutę kakao. Kawa Panama Pacamara Finca Hartman pochodzi z plantacji położonej w Ameryce Środkowej.  Cechuje ją bogaty aromat owoców papai połączony z kakaowym finiszem.

Zapraszamy do spróbowania kaw, w których aromatyczny smak egzotycznych owoców miesza się z nutą kakao.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

41,77 167,16 

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

Kawa organiczna, bezkofeinowa. Nuty czekolady, orzecha i kakao, delikatnie cytrusowa. Pozbawiona kofeiny przy użyciu wody i węgla aktywnego.

Kraj – Meksyk
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, drip/przelew, frenchpress
Certyfikaty – Swiss Water, BIO

kawa etiopia

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Etiopia Harar Gr.1 Longberry

48,28 183,98 

Kawa Etiopia Harar Gr.1 Longberry

Głęboka słodycz prażonego ziarna kakao, podkreślona aksamitnymi nutami i kruchością orzechów pekan. Soczyste, owocowe nuty czerwonych jagód. Delikatna owocowa kwasowość.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region –  Harrar
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Odmiana botaniczna – Heirloom
Stopień palenia – średnio
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya Chort
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Chort

32,29 64,58 

Kawa Kenya Chort

Doskonała kawa o owocowym profilu. Kwasowość kiwi i pomarańczy,nuty nektarynki. Delikatna słodycz i wytrawność orzechów i kakao. Średnia kwasowość, średnie i kremowe body

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1100-1800 m n.p.m.
Odmiana BotanicznaSL-34, Ruiru 11, SL-28
Punktacja SCA – 87 pkt.
Rekomendacja parzenia – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya Ndurutu Subra
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Ndurutu Subra

37,45 74,91 

Kawa Kenya Ndurutu Subra

Wyjątkowa kawa o winnym profilu z mocnym akcentem malin. Subtelna wytrawność kakao, słodycz miodu i cukru trzcinowego.Średnia kwasowość, średnie kremowe body.

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural Anaerobic
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1100-1800 m n.p.m.
Odmiana BotanicznaSL-34, Ruiru 11, SL-28
Punktacja SCA – 88 pkt.
Rekomendacja parzenia – aereopress, french press, drip/przelew ręczny